Lagvinst för studentryttare

- in Studentliv
@Jacob Hederos

När Student Riding Nations Cup avgjordes under nyårshelgen gick det svenska laget hem med vinst i båda lagklasserna.

Det blev en kanonstart på året för de svenska laget, bestående av bland annat de två Lundastudenterna Hillevi Eilard och Maria Svantemark. I kamp med åtta andra europeiska lag kunde deras individuella prestationer tillsammans summeras till vinst i de två lagklasserna hoppning och dressyr.

— Det var ett väldigt hårt motstånd och många av de andra länderna storsatsar verkligen. I Tyskland har de flera nationella uttagningar och de holländska laget skickar ibland med EM-tävlande ryttare. Men vi gjorde en bra insats och det funkade, säger Maria Svantemark.

Det är inte den vanliga tävlingsformen. På en punkt skiljer sig  Studentryttartävlingarna från andra internationella tävlingar.

Istället för att alla ryttare har med sin egna häst som ryttaren tränat med under flera år, tilldelar arrangörsföreningen hästarna efter utlottning.

– Därigenom har alla samma förutsättningar, och det gäller kanske mer att kunna anpassa sig till olika sorters hästar, säger Maria Svantemark, som till vardags pluggar nationalekonomi.

Genom vinsten tar sig det svenska laget direkt till nästa års Golden League -avgörande mellan de bästa lagen i Europa. Men under året kommer det även att  hållas flera deltävlingar för de europeiska lagen för att kvalificera sig för Golden League avgörandet nästa år. Bland annat arrangeras en av tävlingarna i Lund den 28-30 juni av en underavdelning till Lunds akademiska ryttarsällskap, Lars.

– Men bara för att vi är direktkvalificerade så kommer vi inte att ligga på latsidan. Det är ju kul att vinna, säger Maria Svantemark.