Tomma studentbostäder även efter Arrival Day

- in Bostad, Studentliv
@Jacob Hederos

Bostadssituationen inför vårterminen ser ljusare ut än vanligt på LU Accommodation. De planerar att ha flera lediga lägenheter efter Arrival day, och utlovar därför även platser till svenska studenter. 

Under torsdagen sker vårens anstormning av utländska studenter på Arrival day. 500 studenter väntas då komma till AF-borgen för att registrera sig på sina program och språkkurser, men också för att skaffa sig en bostad.

Men tidigare års dygnslånga köande och tältande utanför bostadskontor ser ut att utebli denna termin.

– Vi har konstaterat att vi har fler bostäder än sökande just nu, så situationen ser bättre ut än vanligt för de inkommande studenterna, säger Sara van Lunteren, chef för universitetets bostadsförmedlare LU Accommodation.

Av de europeiska studenterna, som inte omfattas av bostadsgarantin som universitetet har till de avgiftsbelagda utom-europeiska studenterna, står runt 50 i kö till bostäder för tillfället.

– Så även om det kommer att ställa  sig fler i kön under själva Arrival day, så har vi troligen bostäder kvar efteråt.  De andra europeiska studenterna ser ut att ha skaffat sig boende på annat håll, säger Sara van Lunteren.

Hur kommer det sig att ni förväntar er att ha tomma bostäder kvar?

– Vi vet inte säkert ännu, men troligen bidrar det faktum att vi har fått till fler bostäder i beståndet under höstterminen. Även om inte alla av de planerade tillskotten står redo till terminsstart så har vi redan nu lägenheter så att det ser ut att räcka.

LU Accommodation kommer därför att lägga ut annonser på andrahandsförmedlingen Bopoolens hemsida för att erbjuda resterande bostäder i beståndet till även svenska studenter.

Räknar ni med att få alla uthyrda?

– Kanske inte, många av bostäderna hyrs ut inredda vilket innebär att hyran är högre än annars.

Hur ser ni på det faktum att bostäder kommer att stå tomma och kosta pengar för universitet?

– Vi får räkna med att det kan se ut såhär delar av året. Det går inte att se kortsiktigt på bostadsverksamheten utan universitetets långsiktiga mål är att bygga upp en säkerhet med 2000 bostäder till studenterna.