Step up trappar upp

- in Karriär, Studentliv
@Virve Ivarsson

Step up är nätverksgruppen som vill inspirera kvinnliga doktorander och underlätta för dem att ta plats. Under måndagen gick första träffen av stapeln och nu ska gruppen omvandlas till organisation och verksamheten utökas.  

 

Bristen på förebilder. Det var det som fick Linnéa Taylor, Emelie Karnevi och Gaelle Offranc Piret att en fredagskväll i december bestämma sig för att starta ett nätverk för kvinnliga doktorander och post docs vid tekniska, naturvetenskapliga och medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

– Annars finns det mentorprogram men de är ofta väldigt exklusiva. Vi ville skapa någonting som är öppet och inkluderande, säger Linnéa Taylor.

Nätverksträffen Step up blev fullbokad bara en vecka efter lanseringen. Tre månader senare strömmade kvinnliga doktorander och post docs in i AF-borgen för att prata om hur man får ut det mesta av sin karriär.

Föreläsarna berättade om allt från hur man egentligen bär sig år för att bli professor till hur man startar en forskningsgrupp och behåller motivationen.

– Just den föreläsningen om vad man ska göra för att bli professor tyckte jag var väldigt bra. Det är någonting som man borde få höra tidigare i sin utbildning men som vi inte fått höra något konkret om innan, sa Maja Tarka, 33 år och doktorand vid biologiska institutionen.

Annars gillade hon att träffen var väldigt bred och gav verktyg för att kunna komma vidare.

– Vi fick till exempel tips om var man kan söka stipendier och se vilka tjänster som går att söka.

Elna Follin, 28 år och doktorand vid medicinska fakulteten tycker att man kanske kunde haft lite mer karriäridéer utanför akademin. Annars tycker hon att det var inspirerande att lyssna på folk som verkligen kommit någonstans och åstadkommit saker.

– Det är ju väldigt intressant det här med att så få kvinnor blir professorer, var tar de vägen? Det är också intressant att höra hur föreläsarna fått jobb och familj att gå ihop.

Efter framgångarna håller nu Step up-initiativet på att omvandlas till en organisation. Enligt Linnéa Taylor kommer de framöver att ha träffar inom organisationen ”ungefär hela tiden”. Det kommer att röra sig om lunchseminarier, workshops, kurser och nätverksmöten. På frågan vad målet är svarar Linnea Taylor:

– Det är svårt att veta värdet av ett nätverk, men kanske kan vi om tio år se att siffrorna som representerar antalet män respektive kvinnor som blir professorer har förbättrats.