Fyra studenter och en scen

- in Kultur
@Tor Gasslander

De har jobbat i sex månader med att sätta upp föreställningen Det oskriva bladet. Pjäsen som har premiär idag fredag utgår från manusförfattarnas egna fördomar och till och med racistiska åsikter. Tanken är att skaka om publiken.

– Vi blir själv omskakade när vi spelar, erkänner Isadora Lundén.

Pjäsen, en norm- och samhällskritisk musikteater handlar om en person som föds utan värderingar, och om hur samhället på gott och ont skapar personer och personligheter.

– Det är både det vi ville säga och det vi tyckte var kul, säger Johan Eriksson.

Den kreativa friheten varit stor eftersom man inte behövt förhålla sig till utomstående aktörer för finansieringen.

– Vi har en väldigt smal budget. Vår största utgiftspost är att vi köpte den fulaste säng de hade på Erikshjälpen.

Hemligheten är föreningen Bombina Bombast. Från början Stockholmsbaserad, nu också med en Malmöfillial, jobbar de med att ge möjligheter för intresserade att skapa teater. Det är föreningen som ordnat lokalen på Mejeriet där pjäsen ska spelas. På så vis eliminerades också det största ekonomiska hindret för föreställningen.

De fyra inblandade spelar alla roller, och har dessutom skrivit manus och regisserat själva. Ofta har de tvingats regissera samtidigt som de repeterat.

– När man inte har några repliker på scen springer man och sätter sig längst fram och ger de andra regi, det har varit ganska roligt, säger Johan Eriksson.

Samtliga inblandade studerar på olika håll i Lund, och har träffats genom Lunds studentteater. Det här är dock deras första helt egna uppsättning. Isadora Lundén har varit vilsen:

– Som producent är det ju första gången, så det har varit mycket ”öh hur fixar man en lokal, öh hur gör man en biljettbokning”.

Med premiären runt hörnet är de uppenbart utmattade. Sedan måndagseftermiddagen har de fyra skådespelarna/regissörerna repeterat konstant förutom kortare avbrott för att äta och sova. Fortfarande är det inte helt perfekt.

– Det finns saker som vi vill få bättre, säger Johan Eriksson.

– Sista föreställningen kommer bli den bästa, fortsätter Max Stenberg.

– Nej den näst sista. Sista tänker man alltid för mycket på att det är sista föreställningen och så spelar man över, avslutar Isadora Lundén.

 

Fakta

[checklist]Det oskrivna bladet spelas på Stallet, Mejeriet, Lund den 26, 27 och 28 april samt 3, 4 och 5 maj, samtliga föreställningar börjar 19.00. Inträde 70 kr.[/checklist]