Hon vill gräva i grönskans Lund

- in Studentliv

I helgen pollineras Lunds urbana miljöer under stadsodlingsdagarna. För Lundagårds Linus Gisborn berättar arrangören och masterstudenten Teresa Rauscher om sin vision för att skapa fler odlingsbara utrymmen i Lund.

 

”Jag tycker det finns tre sätt för människor att vara i kontakt med naturen. Det första är helt enkelt genom att betrakta den. Det andra är genom att gå ut och uppleva den och det tredje är genom att vidröra naturen och gräva i den. Alla de här sakerna får dig att känna samhörighet och det är vad som motiverar mig.

Inom stadsodling är hållbarhet ett nyckelord. Miljömässig hållbarhet gör att luftkvalitén förbättras ju mer gröna ytor som finns i en stad. Öppna ytor hjälper också till med att skapa gröna korridorer i städer där djur och vegetation får utrymme. Det handlar också om social hållbarhet, att trädgårdar kan stärka gemenskap mellan människor.

Ett exempel på det är Prinzessinengarten i Berlin där människor från ett fattigt, invandrartätt område började odla tillsammans och dela med sig av varandras kunskap. Det förde människor samman och förstärkte gemenskapen på deras ort. Det finns till och med trädgårdar där människor säger att de inte bryr sig om odlandet utan att de bara är intresserade av att göra något med andra. Stadsodling har också dykt upp i Malmös stadsdel Seved. Några från odlingsnätverket i Seved kommer att berätta om sitt arbete under våra stadsodlingsdagar.

Vad som är så speciellt med stadsodling är att alla kan göra det, och det spelar ingen roll var ifrån du kommer eller hur skicklig du är. Det finns så många former av trädgårdsskötsel; plantering av blommor eller kryddor, mat eller buskar. I Lund dyker allt fler grupper upp som är intresserade av stadsodling, och så finns en bra utgångspunkt att jobba från i och med många cyklister, gröna områden och parker.

Min vision är att det ska finnas ännu fler öppna utrymmen för människor att träffas där de kan odla vad de vill. Något som vore spännande är att ha trädgårdsodlingar på tak. Det är ett hett ämne just nu.

I exempelvis Chicago har hela kommunhusets tak blivit en trädgård. Trädgårdstak har också många fördelar. Det isolerar när det är kallt och ger svalka när det är sommar. Genom att se sig om i världen och upptäcka vad som händer går det att hitta bra exempel på hur stadsodling är möjligt.”

 

Fakta

[checklist]

Österrikiskan Teresa Rauscher pluggar hållbarhetsutveckling och är en av arrangörerna av Planet Lundsstadsodlingsdagar.

  • Mellan 24-26 maj kommer 23 odlingar, trädgårdar, kolonilotter och andra gröna Lundamiljöer vara öppna för nyfikna besökare.
  • Flertalet fikapauser kommer att ge tillfälle för alla med gröna fingrar att träffa likasinnade, bygga nätverk och utbyta erfarenheter.
  • En introduktionskurs kommer att hållas för alla intresserade men orutinerade trädgårdsodlare.

[/checklist]