"Politikerna spottar oss i ansiktet"

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Motionsförfattaren Sten Axelson Fisk kan inte förstå Medicinska föreningens beslut att avstå från strejken.

– Vi har haft vår chans att påverka vårdsituationen och sumpat den. 

 

Debatten om vårdsituationen i Skåne har varit intensiv de senaste åren. I januari gav sig läkarstudenterna in i striden, när Sten Axelson Fisk tillsammans med flera andra studenter skrev en debattartikel i Lundagård. Där förordade de att deras kår Medicinska föreningen skulle gå ut i strejk i protest mot den ”bristande kvaliteten”. Detta då den bland annat leder till sämre undervisningsmöjligheter för läkarstudenterna ute på sjukhusen.

Men efter att ha inlett diskussioner med regionspolitiker och representanter från sjukvården, beslutade Medicinska föreningen, MF, i går onsdag att lägga ner sitt strejkhot. Detta för att istället satsa på vidare dialog med region- och sjukvårdsrepresentanter.

– Jag tycker att det är naivt beslut.Vi har ett ansvar att reagera mot bristerna. Det hade behövts fler konkreta löften från politikerna om att exempelvis ta till åtgärder mot utbildningsplatser som inte ger ordentlig handledning. Vårdpersonalen har visat en positiv respons till vår stridsåtgärd. När vi nu lägger ner detta så skäms jag för att säga det till dem jag möter i sjukvården.

Vad ska du göra nu? 

– Min första spontana tanke är att lyfta frågan i den mindre organisationen Socialistiska läkare och se i fall vi har någon möjlighet att fortsätta kampen för kraven där. Men det är synd, vi hade ett brett stöd tidigare för en strejk inom MF som nu har försvunnit.

MF:s ordförande Julia Frändberg menar dock att det resultat som åstadkommits i under våren skapar goda förutsättningar för framtida påverkansarbete från läkarstudenterna(läs mer här). Sten Axelson Fisk, som inte har fått vara med i mötena med regionens representanter, betvivlar detta.

– Politikerna spottar oss i ansiktet när de först utlovar åtgärder och sedan lägger fram förslag på ytterligare privatiseringar som kan hota utbildningen. Sedan lanserar sjukhusledningen ytterligare nedskärningar. Det känns som om de bara fortsatt på samma sätt. Det har hittills bara har varit tomma löften som MF sedan har köpt när de beslutat att fortsätta dialogen.

Så du tror inte att Medicinska föreningen kommer att få något resultat av sitt beslut? 

– Jag hoppas det, men det känns som om vi har haft vår chans nu att påverka vårdsituationen och sumpat den. Vi förlorar anseende inför framtida strejkhot. Jag har inget förtroende för kåren längre.

Fakta

[checklist]

[/checklist]