Nya kårheltidare får koll på Lus

- in Kår
@Carl-Johan Kullving

När du njuter av sommarens sista lediga dagar har kårerna börjat jobba. I veckan har Lunds universitets studentkårer, Lus, haft introduktionsdagar för att finslipas inför hösten.

De flesta studenterna har ännu inte kommit tillbaka till Lund. Det har däremot heltidarna på kårerna. I veckan har samtliga av Lunds universitets studentkårer, förutom studentkåren vid konstnärliga fakulteten i Malmö, haft introduktionsdagar.

– Det är roligt att få träffa alla nya kårpresidialer. Nu bestäms mycket av hur vi ska arbeta tillsammans och hur vi i Lus-presidiet ska arbeta, säger Clara Lundblad, ordförande för Lunds universitets studentkårer.

– Konstkåren har också blivit inbjudna, men jag har tyvärr inte fått något svar från dem, säger hon.

Utbyter strategier

Syftet med introduktionsdagarna är att heltidarna på kårerna ska få utbildning i hur Lus arbetar och att träffa representanter från universitetet och kommunen. Kårrepresentanterna har även fått pressutbildning samt haft Akademiska föreningens presidium och rektor Per Eriksson på besök.

– Med de här introduktionsdagarna kan vi utbyta strategier och erfarenheter med varandra. Studenterna får en mer skarp och påläst kårledning som kan ge studenterna bättre svar på sina frågor, säger Clara Lundblad.

ENKÄT

Cecilia Skoug, ordförande för Medicinska föreningen.
Cecilia Skoug, ordförande för Medicinska föreningen.

Cecilia Skoug, ordförande för Medicinska föreningen.

– De här introduktionsdagarna är en bra uppstart. Gamla heltidare har delat med sig av sina erfarenheter och förvaltningschefens genomgång av organisationsstrukturen på universitetet var nyttig.

– Det är ett spännande år som kommer. Vi kommer bland annat fokusera på hur klinikplaceringarna för våra studenter kan förbättras. MF har också tagit över nollningen som tidigare var i privat regi. Med novischperioden vill vi profilera oss mer mot studenterna och visa vad kåren gör.

Hanna Stenfelt, vice ordförande för Humanistiska och Teologiska Studentkåren.
Hanna Stenfelt, vice ordförande för Humanistiska och Teologiska Studentkåren.

Hanna Stenfelt, vice ordförande och utbildningsansvarig i Humanistiska och teologiska studentkåren.

– Det är kul att träffa alla andra heltidare och kunna utbyta erfarenheter under de här introduktionsdagarna. Konsten att hantera stress och pressutbildningen tar jag med mig härifrån. Jag har varit kåraktiv sen 2010 men nu måste jag kunna hantera media på ett annat sätt.

– Året som kommer ser jag fram emot att lära mig mer och vara med och utveckla en utbildning som är till för alla. Vi på HTS har fått en ny heltidare så vi ska se över vår organisationsstruktur. Sedan förbereder vi oss även inför flytten till Lux och det kommande rektorsvalet.

 

Björn Hansson, ordförande för Teknologkåren.
Björn Hansson, ordförande för Teknologkåren.

Björn Hansson, ordförande för Teknologkåren vid LTH.

– Mycket av det vi går igenom på dessa introduktionsdagarna rör det som är på universitetsnivå. I vanliga fall arbetar vi mest på fakultetsnivån, så det är jättebra att få träffa ledningen för universitetet och veta vem man ska vända sig till i olika frågor.

– För mig ska det kommande året bli jättespännande. TLTH är en stor organisation och det är en utmaning att arbeta med en så stor grupp av människor. Sedan ser kåren fram emot att arbeta med Universitetkanslerämbetets utvärderingar av arkitekt- och civilingenjörsutbildningarna. Högskolestiftelsefrågan är en annan viktig fråga vi kommer arbeta med.

Artikeln har korrigerats efter publicering.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.