Färska studenter ställer ut

- in Kultur

Studenterna Axel Berger och Elisabeth Östin är två blivande konstnärer som ställer ut ett par av sina antagningsverk på Galleri KHM. Den årliga utställningen av nya studenters konst på Konsthögskolan i Malmö invigs idag.

Elisabeth Östin är en av studenterna som ställer ut på Galleri MKH.  Foto: Magnus Johansson.
Elisabeth Östin är en av studenterna som ställer ut på Galleri KHM.
Foto: Magnus Johansson.

Konsthögskolan i Malmö är en del av Lunds universitet och har som tradition att ställa ut de konstverk nya studenter på skolan blivit antagna på. 19 studenter ställer ut bland annat film, måleri och skulpturer.
Elisabeth Östin från Höganäs är en av de antagna förstaårsstudenterna vid skolan. Två målningar och en teckning är hennes bidrag till utställningen. Hon har i sina verk jobbat med bland annat abstraktion och lämnar verken öppna för tolkning.
–  I och med att det inte är figurativt måleri helt och hållet, så håller jag nog associationerna fritt för den som tittar, säger hon.
Att studenterna får ställa ut sina verk på det här sättet tycker Elisabeth Östin är något positivt.
– Det är bra att man vågar visa och prata inför andra om sin konst, även inför kolleger. Sen är det ju mycket möten med andra under utbildningens gång, så jag tycker det är bra att vi börjar direkt med det, säger hon.

Färg från nedbrunnet hus
Axel Berger från Sjöbo är även han förstaårsstudent. Han ställer ut två verk, en målning som han målat med egenproducerad färg av kol från ett nedbrunnet hus, samt ett mer konceptuellt verk. Det senare är en serie kvitton från Clas Ohlson, inramade i en silverram.
– Båda verken är produkter av längre processer och de har att göra med vad man använder sig av för material. Detta verket består till exempel av en ram som jag köpt åtta gånger, jag har gått till de tre Clas Ohlson som finns i Malmö och köpt exakt samma ram om och om igen. Så har jag ökat värdet på den, som någon sorts privat inflation tänker jag mig, säger han.

Kvitton från Clas Ohlsson är en del av konststudenten Axel Berger senaste alster som han ställer ut. Foto: Magnus Johansson.
Kvitton från Clas Ohlsson är en del av konststudenten Axel Berger senaste alster som han ställer ut.
Foto: Magnus Johansson.

Många olika konstformer
Båda studenterna är antagna till kandidatprogrammet och kommer spendera tre år på skolan. Elisabeth Östin menar att första intrycket av skolan är att den känns väldigt internationell och representerar många olika konstformer.
– Det är väldigt sympatisk stämning, det går att prata och få mycket bra hjälp från personalen på skolan, säger hon.
Även Axel Bergers intryck är positiva och han har höga förväntningar på sin tid på skolan.
– Jag tänker mig skolan som någon slags social plattform, där man har många människor att prata med, många att utbyta idéer med. På så sätt kan man förädla sina idéer kollektivt genom lärare och andra elever, menar han.

Utställningen Nya Studenter

[checklist]

  • Var: Galleri KHM, Ystadgatan 22, Malmö
  • När: Vernissage 12 september klockan 17-20, därefter öppet Lördag – Söndag 13–14 september och Tisdag – Söndag 16–21 september, kl 13–17
  • Pris: Gratis
  • Utställare: Johan Österholm, Henrique Pavão, Tomas Sjögren, Wilfred Wagner Tarding, Thorgerdur Thorhallsdottir, Youngjae Lih, Keanan Fox, Sergio Alvear, Andreas Bentdal Amble, Axel Berger, Inka Hiltunen, Cecilia Jonsson, Carl-Oscar Jonsson, Gabriel Karlsson, Ernst G Skoog, Carolina Sandvik, Øystein Sølberg, Carl Østberg och Elisabeth Östin.

[/checklist]