Wildes vilda liv blir spex

- in Nyheter, Spex

Den irländske författaren Oscar Wildes liv får ny tolkning. Lundaspexarna sätter upp ett nyskrivet spex om 1900-tals diktaren. Biljettsläpp är på lördag den 15:e november.

Joel Wahlberg är regissör i Lundaspexarna. Foto: Eleina May.
Joel Wahlberg är regissör i Lundaspexarna.
Foto: Eleina May.

– Vi försöker följa hans liv även om vi inte gör det slaviskt, säger regissören Joel Wahlberg som också varit med och skrivit spexet.
– Vi började skriva i juni och det tog cirka 1500 arbetstimmar att skriva, berättar han.

Vi får alltså följa Oscar Wilde från födelseåren på Irland, till Oxford university och hans liv i London där han gör sig känd genom sitt skrivande. Precis som i Oscar Wildes verkliga liv ställs huvudpersonen i spexet inför rätta, dock på grund av mord istället för homosexualitet. Hans sexuella läggning har ändå stor roll för handlingen även här och han ställs inför ett svårt moraliskt val under rättegången.
– Även om Sverige kommit längre idag så är dessa frågor fortfarande brinnande aktuella i många andra delar av världen, säger Joel Wahlberg.

Speciell stämning
Att skriva ett nytt spex är svårt men roligt. De började med att bygga handlingen och lade sedan på repliker och musik. Förmannen Hanna Thörnblad berättar att det blir en speciell stämning när det är ett helt nytt manus.
– Vi får bestämma inriktning själva, vilket blir motiverande för sminket, syeriet och resten av ensemblen. Alla tror på det och vill verkligen göra sitt bästa, förklarar hon.

Hanna Thörnblad och Joel Wahlberg tycker att alla bör se spexet, både de som är involverade i spexvärlden men även de som inte sett ett spex tidigare.
– Om man gillar att skratta ska man komma, säger dem.

Skådespelaren Carl Öberg instämmer och utvecklar:
– Det är ett tragiskt livsöde och en tragisk historia men som vi lyckats göra rolig.

Biljettsläppet äger rum på Café Athen i AF-borgen klockan 12 på lördag den 15:e november. Föreställningarna spelas under helgen 28:e-30:e november.