Ett ungt spex som kan bli gammalt

- in Recension, Spex

Manlig kärlek utan trötta bögskämt möter ett raskt spexmanus. Lundaspexarnas uppsättning av Oscar Wilde var rafflande, tycker Lundagårds recensenter.

Oscar Wilde är ett poetiskt geni, särskilt om man frågar honom själv. Familjens stora olycka säger svärmor som planerar en kupp för att göra sig av med Wilde. Hustrun anar en otrohetsaffär och själv vill Oscar Wilde bara fortsätta vara ung.

Historien känns ny, flera karaktärer är rysligt underhållande och låtvalen bjuder på en riktigt bra blandning av gammalt och nytt, finkultur och folkligt. Dekoren imponerar stort med snygg design, fiffiga rumslösningar och rekvisita som får ta plats i skådespelerit. Kostymen är välkomponerad och snygg och tillsammans ger allt ett väldigt samspelt estetiskt intryck.

Storyn fungerar väl men bjuder på få överraskningar. Den röda tråden är lite väl lätt att följa och slutet känns givet efter pausen. Ett antal karaktärer och kupletter känns mindre välplanterade. Föreställningen saknar ett längre sjok av ordvitsar men bjuder på många sylvassa aktualitetskämt. Tempot är en stor styrka, historien stannar aldrig till och replikernas snabbhet höjer skämten. Små detaljer som en plingklocka för alla lögner på scen, ett åldrande porträtt av Oscar Wilde och dramatiska ljudeffekter efter detektivens uppenbara iakttagelser hjälper till där manus vacklar.

I ett spex där den manliga huvudrollen i smyg älskar en annan man, kan frågan ställas om de skämtar om eller med homosexuella. Spexare är inte kända för att ha en uppdaterad genusanalys i vare sig manusprocess eller skådespelares gestaltning. Här förtjänar Lundaspexarna en stor eloge. Det manliga kärleksparet, Oscar Wilde och Alfred skildras som två nyanserade roller, inte karaktyrer på bögar. Homosexualiteten blir aldrig ett skämt i sig utan deras relation får vara just en relation.

Tyvärr får passionen inte växa mellan Alfred Douglas och Oscar Wilde, en intensifierad glöd efter pausen hade lyft slutet som nu mest knöt samman trådarna. I första akten när Oscar och Alfred lämnas ensamma är deras tafatta raggande och strålande kuplett rent av rörande. Det är fantastiskt och i spexsammanhang ganska unikt att mellan skratten faktiskt få känna med karaktärerna som publik.

Bästa kuplett: Duett är A och O
Bästa koreografi:
Gallerdörr
Bästa dekor:
Lady Adelaides Lloyds våning
Bästa kostym: Oscar Wilde
Bästa guldkant: Den dekorerade publikbaren
Bästa one-linern:
Vem bor på 8,8 kvadrat?

Text: Josefin Wennang och Carl-Johan Kullving
Foto: Daniel Kodipelli

 

Lundaspexarna ger Oscar Wilde

  • Var: Stora Salen, AF-borgen, Sandgatan 2 i Lund
  • När:
    Fredag 28 november kl 19 – URPREMIÄR!
    Lördag 29 november kl 17 och 20
    Söndag 30 november kl 16 och 19
  • Pris: 120 kr för medlemmar i Studentlund och 160 kr för ordinarie. Biljetter köps via www.biljett.studentlund.se, på Studentinfo i AF-Borgens foajé eller i dörren fr o m en timme innan varje föreställning.