Lundagård i ljus

- in Nyheter
@Casper Danielsson

På söndag blir parken Lundagård åter en plats att synas på. Under torsdagen tändes och visades de första ljusarrangemangen signerade Lunds konst- och designskola.

Lunds konst- och designskola har i samarbete med kommunen fått i uppdrag att bringa ljusarrangemang åt fyra träd i parken Lundagård. Konstverkens tema utgår från Lunds kanske mest spännande bygge: European Spallation Source, ESS. Det är en sameuropeisk anläggning för fysikforskning som är på gång att bli verklighet i de nordöstra delarna av Lund.

De 24 elever som jobbat med arrangemangen har fått tre veckor på sig att utnyttja sin kreativa ådra och färdigställa uppdraget. Resultatet här:20141127 Ljus i Lundagård foto- Jens Hunt-1

Atomträdet:
– Det är blått i mitten, vilket är en atomkärna. Runtom är det vitt som strålar upp och symboliserar elektroner, förklarar Olga Fürst Virild, en av skaparna till arrangemanget.
– Vi har observerat att många går runt och nära det här trädet, så vi ville skapa något som får dem att höja blicken och lägga märke till omgivningen.

 

 

20141127 Ljus i Lundagård foto- Jens Hunt-3Red-light district-trädet:
– Vi har velat visa en kärna i mitten och neutroners rörelse omkring det. Man ska stanna upp i mitten. Det ska visa hur det är före och efter förändring, förklarar Nora Nilsson.
– Det är lite Red-light district över det, skrattar och skojar Jessica Karlsson.

 

20141127 Ljus i Lundagård foto- Jens Hunt-4

 

 


Naturlig illusion-trädet:
– Vetenskap handlar om att hitta något som man tror finns, men så finns det egentligen inte. Vi ville visa en sak på marken, men när man kollar upp ser man något annat. Det ska vara en slags illusion, säger en av de sex skaparna Jonna Söderström och lägger till:
– Vi har också satt ljus i Kungshuset.

 

 

Tegn20141127 Ljus i Lundagård foto- Jens Hunt-5érs-trädet:
’’Vi får uppleva hur hela platsen förändras till ett torg med reflexer av ljus, som studsar mot de turkosa träden,’’ skriver skaparna bakom gestaltningen.

På söndag vid 16 tänds Lundagård upp under ceremoniella former. Bleckhornen spelar och Akademiska föreningens ordförande Eva Leire kommer att hålla tal. Därefter tänds även Lunds Konst- och designskolas ljusarrangemang.

 

Fotnot: Arrangemangens namn är inte officiella och hyser inget samröre med skaparna.