Syrlig satir i socialistisk anda

- in Nyheter
Sara Hansson. Pressbild: Galago förlag
Sara Hansson. Pressbild: Galago förlag

I Torskarnas pride-parad utdelar Sara Hansson en redig kraftspark till liberalismen. Hennes rakt-på-sak upplysande serie-alterego springer mellan lobbyister för surrogatmödraskap, poliser som uppsöker illegala flyktingar och andra antagonister som osar av allt socialismen motsäger sig. Hon är arg men konstant redo med en klatschig kommentar som vänder känslan av hopplöshet och frustration till skratt. I Hanssons serier får den som drömmer om den binära könsordningens upplösning, medborgarlön och nationalstatens avskaffande en varm hand att hålla.

Ett återkommande tema är liberala argument för att legitimera kommersialiseringen av människokroppar, exempelvis i hennes serier om prostitution och surrogatmödraskap. Den senare får mig att tänka på den feministiska teoretikern Susanna Moller Okins kritik mot libertarianism.

Okins menar att enligt libertarianska principer måste barn betraktas som en produkt av kvinnans arbete, nämligen att vara gravid och föda. Därför finns inget som motsäger att mödrar har rätten till ägande av sina barn. Genom detta argument, med slaveri som följd, vill Okin visa på hur libertarianismen och i förlängningen liberalismen inte tar hänsyn till att kvinnor ens existerar och därför inte håller.

Okins absurda exempel är ett reellt hot i Torskarnas pride-parad. Från regeringens utredning av ideellt surrogatmödrarskap från 2013 gror ett resonemang om att kommersialiseringen av mödrarskap står för dörren. Det är här Hansson tappar den stora massan. Majoriteten känner knappast igen sig i en verklighet där lönearbete och Alexander Bards ledartexter är de stora hoten i vår tid. Men den som inte roas av den träffsäkra genuskritiken av Män som hatar kvinnor eller Bechdel-analysen av Den lilla sjöjungfrun kan ju höra av sig så bjuder jag på en öl.

Att läsa Torksarnas pride-parad är en socialistisk och feministisk feelgood-upplevelse. Hansson dissekerar sexism inom politiken och filmindustrin med ett rågat mått humor och sylvassa oneliners. För dig som uppskattar Liv Strömqvists och Nanna Johanssons serier är Torskarnas prideparad en serieroman du måste läsa.

Sara Hansson har mycket att säga. Även om du inte håller med om allt kommer hon få dig att skratta och känna avgrundsdjup ångest.