5 saker att tänka på när du skaffar julgran

- in Nyheter
@Axel Vikström

Tre miljoner. Så många svenska hushåll förväntas dra en julgran genom ytterdörren under de kommande veckorna. Här följer fem tips inför inskaffandet av julgranen – både för den som beger sig ut i skogen och den som besöker stadens torg.

1.   Skippa expertisen.
I varje familj finns det en självutnämnd julgransexpert. En som har en perfekt vision av hur den perfekta granen ser ut. En som lever i tron att det alltid finns en vackrare gran på andra sidan ån. Denna person bör lämnas hemma om du vill hinna hem till julskinkan.

2. Klä dig rätt.
Gummistövlar är underskattade. Förr eller senare trampar du ner i en grop och det är inget kul att leta gran med våta strumpor. I varje fall om personen som omnämns i föregående fråga trots allt är med på turen.

3. Undvik trängsel.
Om du köpt granen vid torget ska du inte försöka bära hem den rakt genom julklappshöga shoppare. Om du som jag bor mitt i turistkvarteren lär din färd bli hindrad av flertalet turistgrupper. En gång stötte vi på en rysk gubbe vars ivriga gestikulerande tydde på att han ville köpa vår gran.

4. Dissa kungen.
Köp inte hem en kungsgran. De får tummen ner av Naturskyddsföreningen i senaste numret av Fokus eftersom det används en hel del bekämpningsmedel när de odlas. Så låt dig inte förföras av deras ståtlighet.

5. Ingen plast.
Om du inte är allergisk – skippa plastgranen.
Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Asien och transporteras tusentals kilometer för att komma till Sverige. Fastän en plastgran kan återanvändas är det ändå miljövänligare att hugga en ny svensk gran varje vinter. Så håll dig till närproducerat och gör julafton till en extra grön högtid!

About the author

Axel Vikström arbetade tidigare som reporter på Lundagård.