Fem bästa julfesterna i Premier League

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I kväll ställer Lundagård till med julfest för alla sina medarbetare – en aktivitet som fler lär ägna kvällen åt. Det här är dock ett festande där lagen i engelska Premier League har visat sig svårslagna. Här kommer fem historiska julfester:

5. Chelsea, 1994
Några vill dansa runt granen, andra leka julafton på irländskt vis. 1994 basade Chelseas store ärkesvin Vinnie Jones för lagets julfest och hade något helt annat i tanken. Kvällens stora behållning: ”Dvärgkastning”. Spelarna radade upp och hystade iväg varsin kortväxt person bäst de kunde. Pluspoäng om man lyckades fästa dem vid en klistertavla. ’’De var tyngre än jag trodde,’’ sa lagets anfallare Tony Cascarino efter. Insiktsfullt as ever.

4. Leicester City, 2002
Dennis Wise, Robbie Savage och julfest. En ekvation som lovar problem. 2002 gav Wise en julklapp till Savage i form av en krambjörn i Leicesterställ, penetrerad av en dildo. Motiveringen löd: ’’Här har du, för du är den enda kuken i en Leicester-tröja för tillfället.’’ Shit hit the fan och mer än inslagspapper åkte i golvet.

3. Celtic, 2002
Och så svenskkopplingen. Inte Premier League, men vafan. Sue me. Spriten flödade och lagets mittfältsstjärna Neil Lennon gjorde som man ska och hamnade i luven med lagen. Men han var inte värst. Svenske Johan Mjällby, Bobby Petta och Joos Valgaeren (vilka CM-legendarer) blev pliktskyldigt plakat, lackade på den nyfikna pressen och snodde kameror av paparazzis för ett värde av 120 000 kronor. Alla tre fick senare tillbringa natten i häkte. Samtidigt stod Henrik Larsson i hörnet, smuttade på en Loka och snackade med killen i garderoben.

2. Manchester City, 2004
Joey Barton. Detta missförstådda geni. På Manchester Citys julfest 2004 gled han runt, var skön och försökte bränna hål i de andra spelarnas kostymer med en cigarr. Den då lovande ungdomsspelaren Jamie Tandy spelade med och replikerade med att elda på Barton med en tändare. Det skulle han inte gjort. Joey Barton snedtände och fimpade sin cigarr i 18-årige Tandys öga. Ett tilltag för vilket Barton bötfälldes med dryga 600 000 kronor. Jamie Tandy skeppades i sin tur iväg till Köge och har inte setts till sedan dess.

1. Liverpool, 1998
Liverpool bjöd i slutet av 90-talet upp till väldressad julfest. Men det varade inte länge. In dök en skön person utklädd till Ku Klux Klan-medlem. Han blev direkt stoppad av mittfältaren Steve McMahon. ’’Här kommer du inte in klädd sådär. John Barnes är här inne,’’ sade McMahon som anade att Barnes med sina afrikanska rötter skulle ta illa upp. ’’Nej, det är han inte alls.’’ svarade KKK-mannen och drog av sig huvan: ’’Han är här.’’