Poesi, prosa och fest

- in Föreningen

I helgen hade Ordkonst releasefest för sin nya tidskrift på baren Beer Ditch i Malmö. Lundagård var på plats och träffade poeter och litteraturintresserade.

Det är lördagkväll och på Beer Ditch på Nobelvägen i Malmö är det knökfullt med folk. Föreningen Ordkonst har releasefest för sin tidskrift som denna gång går under temat öken. Lokalen är ganska dunkel men utanför fönstret hänger färgglada ljusslingor. Bredvid ett av borden står en skrivmaskin, gammal som gatan, och runtomkring i lokalen står folk i 20-30 årsåldern i avslappnade kläder, sneakers eller doc Martens och dricker öl och flådiga milkshakedrinkar. På ett bord precis vid ingången ligger nytryckta exemplar av tidskriften till försäljning.

Läsecirklar och radio
Ordkonst är Akademiska föreningens litteraturutskott och tidskriften är en av flera verksamheter. Litteraturscen, skrivcirkel, läsecirkel och radio Ordkonst är andra inslag i föreningen. Aili Pettersson Peeker är förman på Ordkonst och sitter i redaktionen för tidskriften.
– Ordkonst har funnits sedan 1994 och tidskriften är huvudgrejen kan man säga, men de olika grupperna jobbar tillsammans, till exempel har vi mycket kontakt med de i skrivcirkeln inför ett nytt nummer, säger hon.

Alla välkomna skicka bidrag
Det händer att vänner och bekanta till redaktionen skickar in bidrag och för att göra processen rättvis tog föreningen och redaktionen därför beslutet att bedöma anonymt. Gamla och nya studenter från Lunds universitet, studenter från olika skrivarskolor, lärare och andra skrivintresserade skickar in bidrag till tidskriften. På föreningen Ordkonst är de flesta aktiva medlemmar studenter.
– Det är många olika typer av människor som är aktiva på Ordkonst, men så klart är den mycket litteraturstudenter. Men vi har också en del från LTH och en från SLU som känner att de behöver utlopp för en mer kreativ sida, fortsätter Aili Pettersson Peeker.

I en sammetsmjuk soffa vid ett bord sitter Elsa Karlberg som pluggar på SLU tillsammans med några vänner.
– Jag skriver litegrann själv, men är inte aktiv eller medlem i Ordkonst. Jag fick höra om det är eventet genom en kompis och tyckte det lät kul och intressant, säger Elsa Karlberg.

Uppläsning på releasefesten
Uppläsningarna börjar några minuter efter åtta och folk sitter överallt. På golvet, på varandra och på stolar och i soffor. Folk sörplar i sig sin dricka och riktar sina blickar mot scen. Sara Falkstad, en av de som bidragit till skriften den här gången, är nästan först ut att läsa upp sin poesi. När Sara Falkstad inte skriver poesi, är hon ledarskribent på Fria tidningen, frilansskribent och lärare.

Efter uppläsningen berättar hon om hur hon började skriva.
– Poesi är det jag kan, det är vad som kommer naturligt för mig och det känns inte svårt, berättar hon och skrattar.

Första steget mot författarkarriär?
Att få en text publicerad i Ordkonsts tidskrift kan vara en språngbräda för den som vill skriva litterärt och konstnärligt.
– I Ordkonst har allt från 18-åriga studenter till mer väletablerade poeter blivit publicerade, till exempel så blev Liv Strömquist publicerad i tidskriften innan hon blev känd, säger Aili Pettersson Peeker.

Aili Pettersson Peeker berättar om vad hon tycker är bäst med föreningen.
– Man får lära sig mycket om litteratur och hur det kan vara att jobba med den, men framför allt träffar man människor som har samma intressen.

ORDKONST

Grundad: 1994.
Verksamheter: Tidskrift, skrivarcirkel, litteraturscen, läsecirkel och radio Ordkonst.
Antal aktiva medlemmar: cirka 40.
Bli medlem: Ett krav är att vara med i AF, men annars är det bara att höra av sig och dyka upp.

Under våren har Lundagård en artikelserie om föreningar i Lunds studentliv. Har du tips på någon förening vi borde skriva om? Tipsa oss på lundagard@lundagard.se