Hon kan bli årets it-tjej

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Till vardags studerar Elin Bäcklund till civilingenjör vid LTH. Men nu kan hon bli it-jätten Microsofts ambassadör för kvinnor inom it-branschen.

It-branschen är fortsatt långt ifrån jämställd och i många framtidsyrken lyser den kvinnliga representationen med sin frånvaro.

Men det kan det nu bli ändring på – med hjälp av en student vid Lunds tekniska högskola. Elin Bäcklund studerar teknisk fysik med specialisering inom programvara och är en av tre nominerade till priset Årets it-tjej.

It-jätten Microsoft bakom priset
Enligt en undersökning från Sifo anser sju av tio tjejer att de inte uppmuntras till sina tekniska intressen, skriver Breakit. Därför har it-jätten Microsoft valt att instifta ett pris som gör just det.

– Kompetensförsörjning är en av branschens stora utmaningar för både startups och storbolag. Vi tror att branschen har mycket att vinna på att lyfta fram förebilder som kan driva på för en förändring och inspirera fler tjejer att satsa på en karriär inom IT, säger Sara Kullgren, chef för Developer Experience på Microsoft, i ett pressmeddelande.

Utnämningen till årets it-tjej innebär ett år som ambassadör för Microsoft och en förebild för andra it-tjejer med många tillfällen att nätverka och inspirera. Något som lockar nominerade Elin Bäcklund.

– Jag brinner för att få in unga människor och särskilt tjejer i tekniktunga yrken och arbetsroller. Det är framtiden och tjejer behöver också vara en del av den framtiden, säger hon.

”Vill få in fler tjejer”
Elin Bäcklund har närmare ett år kvar av sin utbildning och hon har nästan uteslutande killar som kurskollegor. Hon tror att såväl branschen som samhället gör sig själva en stor otjänst genom att inte ta tag i problemet på riktigt.

– Samhället och företagen har mycket att vinna på att ta in tjejer – men också mycket att förlora på att inte göra det. Man förlorar en stor kompetensbas på att bortse från tjejerna, säger hon.

Inte upplevt några problem – än
Elin Bäcklund har tidigare arbetat med arrangemanget Openhack for humanity i Malmö, där olika humanitära problem försöktes lösas med hjälp av programmering och kodning.

Hon har däremot inte varit ute i arbetslivet på riktigt än, men väntar hon sig dock problem när hon väl tar steget ut på arbetsmarknaden.

– På min utbildning upplever jag inte så många problem. Men jag är medveten om att jag kommer befinna mig i en mansdominerad värld när jag kommer ut i arbetslivet. Det är något som jag känner att det är bra att förbereda sig på – särskilt att det kommer att vara en viss jargong, för det är så det ser ut.

En fördel att vara tjej
Men trots kulturen, ser hon inte det som ett problem att vara kvinna på en mansdominerad bransch. Tvärtom.

– Som tjej kan man komma med en annan synvinkel och bidra med ett nytt synsätt. Man har en chans att sticka ut – det är en tillgång att vara tjej, säger hon.

Elin Bäcklund vill jobba med problemlösning även i fortsättningen – strukturella som humanitära.

– Jag vill jobba med att lösa riktiga problem och gärna tekniska problem och utmaningar, säger hon.

Vinnaren av årets it-tjej koras den 16 mars under Årets student-gala på Berns.