Dolusspexet: Zarah, Tiger, Soldier, Spy

- in Spex

Dolusspexarna bjuder in till ett nyskrivet spiondrama som bjuder på charmiga karaktärer och ett välskrivet manus. Föreställningen ”Zarah Leander – eller en svensk tiger” är ett klassiskt spex – med allt vad det innebär.

Tyskarna har ockuperat både Danmark och Norge och kriget rasar på ute i Europa.

På Rosenbad i ett grått Stockholm finner vi Per Albin-Hansson och Gustav V som samtalar om krigstaktiker och tennisanekdoter. En något förvirrad första kuplett räddas upp av charmig improvisation. Det märks att föreställningen är ett genrep då texten stundtals inte riktigt sitter och tekniken havererar med påslagna mickar i både tid och otid.

En efter en så får vi som publik lära känna de många karaktärerna. Den vapensäljande Bo Fors, Winston Churchill och Charlie Chaplin som fångar upp publiken varje gång de är på scenen.

Tyskarna Wolfgang och Herman utgör en charmig duo och magnifik i sin glittriga klänning övertalas Zarah Leander att bli spion för Sverige och Storbritannien.

Dolusspexet Zarah Leander – eller en svensk tiger. Foto: Lukas J. Herbers
Dolusspexet Zarah Leander – eller en svensk tiger. Foto: Lukas J. Herbers

Vissa av referenserna går för mig som icke-jurist långt över huvudet men verkar klart uppskattade hos övrig publik som stundtals kiknar av skratt. Jag snappar ibland upp något från en gammal lektion i rättskunskap eller youtubeklipp – och det, de e najs.

Överlag så är kostymerna välsittande och dekoren elegant. Den scenografiska lösningen med rullande telefonkiosk var fenomenal. Ett något tråkigt Sverige byts ut mot ett fängslande Tyskland och ett revolutionärt Frankrike med fin skådespelarkemi mellan de franska upprorsmakarna.

Sminkningen på den bombälskande brodern är nästan lika bra som hans galna blick och närvaro på scenen och Sunny Days gör publiken varm i själen.

När det kommer till musiken i föreställningen så är texterna välskrivna och anpassade till storyn och bandet gör sitt bästa för att hålla takten med de musikaliskt lite oerfarna. Trots detta så blir det, som vanligt i spex, bäst när skådespelarna i karaktär helhjärtat vågar fulsjunga lite för att ta ut på svängarna – till publikens jubel.

Spexet är originellt och välkomponerat med ett bra band. Trots några mindre skavanker med tekniken så går jag från konsertsalen i AF-borgen med ett leende på läpparna.

Bästa låt: Hermans Kärleksbrev
Snyggast kostym: Agent 008
Bästa citat: ”- Kalla mig V-Gurrra.”
Bästa orginalitet: Spextapo och Twittler

Dolusspexet Zarah Leander – eller en svensk tiger

Föreställningar:
Onsdag 9/3 19:30 (Urpremiär)
Torsdag 10/3 16:00 & 19:30
Fredag 11/3 16:00 & 19:30
Konsertsalen, AF-borgen

Biljettpris:
Medlem i Studentlund 120 kr, övriga 160 k