Med gemensamheten i brädspel

- in Föreningen

Konkurrens och konflikt på spelbordet. Men ganska trevlig stämning i övrigt. Så ser torsdagskvällar ut för medlemmarna i spelföreningen Lair. 

Ludvig Rappe är spelföreningen Lairs ordförande och har varit aktiv i drygt tre år. Föreningen träffas varje torsdag klockan 18 i iDét i E-husets källare på Lunds tekniska högskola (LTH) och har funnits sedan 1982.
– Jag har nästan varit här varje gång sedan jag först kom hit. Jag hade läst om Lair på affischer i E-huset men lyckades ofta skjuta upp att faktiskt komma. Jag ville se om det var kul och det var det, säger Ludvig Rappe.

Idét är ett stort ljust rum och fungerar som en samlingslokal för D-sektionens teknologer. Några bord bort sitter studenter och spelar Warcraft, med läskburkar och inplastade mackor som energikällor. Cirka 20 personer ses som regelbundna deltagare men som mest har drygt 40 personer närvarat under en spelkväll.

Det är en hög andel LTH-studenter som är med på spelmötena, vilket är naturligt eftersom föreningen Lair håller till i LTH:s lokaler. Även icke-studenter är välkomna till föreningen som riktar sig till alla som gillar att spela brädspel och umgås.
– Det är inte bara LTH-are som kommer, men visst är det många. Det gör ju också att samtalen när vi spelar kan bli rätt intressanta, om det är många som delar liknande intressen, säger André Nilsson.

Concordia är vad som spelas denna kväll. Spelplanen visar upp en karta över södra Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Eller Gallia, Mavretania och Asia som platserna kallas i det spel som utspelar sig under den Romerska eran. Spelet är inte direkt konfliktstyrt men Ludvig Rappe och de andra beskriver det som passivt aggressivt. Att spela konfliktspel kan ibland skapa dålig stämning, menar gruppen.

Concordia är ett strategispel där kolonister från Rom skickas ut till länder för att skapa ekonomisk utveckling. Bland annat produceras mat, verktyg och vin och spelarna måste tänka flera steg fram för att inte förlora mark gentemot motståndarna. Spelet tar ungefär två timmar, men ikväll tar det längre tid eftersom majoriteten spelar för första gången.

Ett populärt spel som påminner om Concordia är Settlers of Catan.
– Settlers är mer slumpbaserat än Concordia. Det är en fördel eftersom det blir svårare för oss att sitta och räkna på olika sannolikheter, säger André Nilsson skrattande.

Lair har en gedigen samling spel. Föreningen får 1500 kronor i bidrag per år vilket räcker till att köpa in fyra, fem spel varje år. Utöver det händer det att människor bidrar med brädspel hemifrån och det går alldeles utmärkt att låna hem spel. Över 200 spel finns till föreningens förfogande.
– Men vi ligger några spel back när det gäller Settlers of Catan. Det är väl några som behållit spel hemma men det är inget jag kommer försöka utreda direkt, säger André Nilsson.

André Nilsson ser positivt på dagens marknad vad gäller brädspel. Efter ett par år av trög utveckling och bristande kreativitet har gräsrotsfinansiering väckt liv i brädspelsvärlden. Människor vill stödja nya idéer och en mängd spel produceras i dag.

En kärlek till brädspel förenar Lairs medlemmar men enligt André Nilsson finns dock ett spel som framkallar andra känslor, nämligen spelet Set. Det finns ingen möjlighet till strategiskt tänkande vilket ses som negativt av gruppen.
– Set är ett spel som få älskar. Det finns de som säger att de hellre går till tandläkaren än att spela Set, säger André Nilsson.

Halvvägs in i Concordia frågar jag hur det går i spelet.
– Vi vet inte, det är lite svårt att säga, säger André Nilsson.

Spelföreningen Lair

  • Lair är en spelförening som håller till på Lunds tekniska högskola och är till för alla som gillar att spela spel och umgås.

  • Föreningen anordnar en turnering i Settlers of Catan den första februari. Alla är välkomna och ingen föranmälan krävs. Matcherna spelas i max 60 minuter medan finalen inte har någon tidsgräns.

  • Föreningen planerar också särskilda aktiviteter, exempelvis arrangeras en turnering över Kristi Himmelfärdshelgen.