Tåget är karnevalen

- in Nyheter

Hallå där…Björn Sanders, sektionschef för vagnsektionen – en av de tre tågsektionerna.

Vad gör du på Lundakarnevalen 2018?
– Jag är sektionschef för vagnsektionen så man kan säga att jag är ansvarig för allt innehåll i tåget. Det är bland annat 20 vagnar på lastbilar, 7 mellanekipage som vi bygger själva, 14 orkestrar och så har vi produkt och snacksvagnar. Sedan kommer kommittén vara med och KTH (Kungliga tekniska högskolan reds. anm.) deltar med en vagn.

Brukar KTH vara med i tåget?
– KTH har nog inte besökt oss tidigare, men Chalmers har varit här någon gång. Vi bjöd in både Linköping, KTH och Chalmers – deras karnevaler.

Hur känns det att det snart är dags för karneval?
– Det är rätt sjukt faktiskt. Man får både fjärilar och ont i bröstet samtidigt när man tänker på att det är mindre än 100 timmar kvar till tåget börjar rulla.

– Vi har jobbat så mycket denna månaden. De senaste fyra veckorna har vi haft verksamhet uppe på tågområdet och snart är det dags för kulmen och det är fett.

Pluggar du samtidigt?
– Ja, det gör jag, industriell ekonomi, fjärde året och det går bra. Men jag ska vara ärlig och säga att jag just nu läser på halvtid, men det går utmärkt.

Var kommer du vara på lördag och söndag när tåget går genom Lund?
– Förhoppningsvis kommer inte jag göra så mycket. En av dagarna ska jag gå med i vårt ekipage. Vi har en vagn längst bak i tåget där alla centrala karnevalister går och andra dagen ska jag se tåget. Jag ska se det vi har skapat.

Var är bäst att stå för att se tåget?
– Oh, nu ska jag inte avslöja mitt bästa ställe. Men det bästa är nog vid Valvet eller den nya vägen förbi Stadsbiblioteket. Där kan man stå på trappan om man inte vill stå direkt i publikhavet. Jag tror verkligen den nya vägen kommer bli skitbra.

Vilken är den bästa vagnen?
– Alla vagnar.

Varför vagnsektionen?
– För att tåget är karnevalen. Och karnevalen är glädje.

Läs mer om karnevalstågets vagnar

I nästa nummer av Lundagård (i din brevlåda 19 maj) kommer du kunna läsa om ett av detta års vagn-team och se hur skapandet av en vagn gått till – från idé till byggandet av rekvisitan.