En nykter nollning

- in Krönika/Studentliv, Krönikor, Nyheter

Nollning, alkoholhets och alkoholfri öl. Studentlivskrönikör Maja Wilhelmsson skriver om att vara nykter i en alkoholkultur.

LTH har under de senaste fyra veckorna kryllat av overallbeklädda människor i regnbågens alla färger. Det har dansats, lekts, tävlats och supits. Jag ligger många timmar minus på sömnkontot och obönhörligt efter i kurser som knappt hunnit börja. Det har festats nästan varje dag och som fadder har jag försökt att vara med på allt.

Alkoholkonsumtionen, frågan som får alla att ställa sig i försvarsställning, skydda sin rygg och skämmas, har som alltid varit hög under teknologernas nollning. Hela min snapchat har varit fylld av blinkade nationslampor, öl-bongar och bakismat. I skolan dagarna efter fest har studenterna hasat sig fram med tunga huvuden, burit solglasögon på molniga dagar och druckit vatten i stora klunkar.

Alkoholen, denna substans som får den blygaste att dansa och den tystaste att våga ta plats, är en central del av nollningen på LTH. Få evenemang är helt nyktra och  har lågt deltagarantal. Under nollningen är alla tider på dygnet en perfekt tid för att knäppa en öl.

Under min egen nollning förra hösten drack jag inte en droppe alkohol. Jag var inte full en endaste gång. Varför jag inte drack spelar ingen roll. Men det gav mig mer uppmärksamhet än om jag däckat naken mitt på campus. Att inte dricka blev hela min identitet. Alkoholfri öl blev mitt signum. Min alkoholkonsumtion blev det alla ville prata med mig om. Ett år senare får jag fortfarande kommentarer om den dagligen.

“Det okej att du inte dricker” “Maja, du är så cool som inte dricker alkohol.” “Jag hade aldrig kunnat slappna av så som du gör, utan alkohol.” “Jag hade aldrig klarat det.” “Men varför dricker du inte?”

Jag har svarat på dessa frågor och påståenden många gånger. Jag är trött. Trött på frågorna och på det utanförskap som nykterhet ger i den alkoholkultur som råder i Lund och i Sverige.  En kultur som infiltrerar alla delar av samhället och som skapar många problem. Studentlivets nollning är inget undantag. Under dessa veckor har jag sett många tårar rulla, ambulanser åka till akuten och unga som står och vacklar på kanten till alkoholproblem.

Men ifall någon mer undrar, så ska jag svara på frågorna en sista gång: Klart det är okej att inte dricka. Ja visst är jag häftig, en riktig hjälte. Det så himla tråkigt att många inte känner att de kan slappna av utan alkohol i blodet. Det är till och med riktigt sorgligt att det finns dem som inte kan klara av att vara nykter en endaste kväll.

Till dig som frågar: Det spelar ingen roll för dig varför jag väljer att inte dricka alkohol, istället tycker jag att du ska ta och fundera på varför du gör det.