Han undersk(r)attar inte ett skratt

- in Kultur & Nöje

Den 8 och 9 november tas Månteatern över av föreställningen Underskrattad. Lundagårds utsände var på plats under premiärdagen och pratade med spexaren, stand-uparen och lundastudenten Viktor Sturesson.

Viktor Sturesson har ett digert CV. Han började i köket på Var glad, fortsatte med Spagat, Jesper, Toddy och Kristianstads spex. Under karnevalen stod han både på scen och skrev manus till karnevalsspexet.

– En termin gjorde jag fyra olika spex.

Det är lätt att fastna i spexvärlden. Viktor Sturesson säger att halva grejen är gemenskapen. Alla är lika mycket värda och alla känner sig lika delaktiga. Det senaste året har han dock varit i Stockholm och testat på standup.

När föddes idén till den här föreställningen?
– Jag kände att det jag ville göra på scen inte riktigt var standup. Jag ville använda mig mer av ljus och ljud, föreställningsteknik, och då krävs ju en föreställning.

Underskrattad består av två akter. I första halvan agerar Viktor Sturesson konferencier. Pontus Weibull Moberger och Lasse Buhlgör visar upp sketcher, Elvira Gullberg från Boelspexet framför några låtar och Christer Svensson, en komiker från Stockholm, framträder. I andra akten har Viktor Sturesson scenen för sig själv.

– Den här föreställningen är väl en sorts blandning av standup, spex och lite preto-teater. Framförallt är det ganska tramsigt. Jag har försökt hålla det lättsamt.

Det är första gången Viktor Sturesson sätter upp en helt egen humorföreställning. Foto: Cecilia Falkman

Hur är det att gå från spex till standup?
Viktor Sturesson blir fundersam. Publiken är där på olika villkor.

–  Det har varit upp och ner. Det är kul när det går bra. Men man väljer att gå på spex, medan det är annorlunda med standup. Där är publiken främlingar som inte är där för att se dig.

Att starta upp något nytt

Kvällens föreställning börjar om några timmar. På mobilen kan Viktor Sturesson kolla hur det går med biljettförsäljning till premiären.

– Oj, det är en biljett kvar.

Lund är en stad med många gamla traditioner. Viktor Sturesson har varit beredd på att det skulle vara svårt att starta upp något nytt. I ett spex är det hundra personer som sätter upp en föreställning. Till Underskrattad har de inte varit fler än tio, och utan hjälpen hade det aldrig gått.

– Lösningen till att skapa något bra eget är att ha duktiga människor omkring sig som är villiga att hjälpa till för en falafel.

Det är inte bara ett manus som ska framföras, utan det är också mycket administration. Men det är mödan värt, menar Viktor Sturesson.

– Jag tror det kommer bli bra. Det känns bra. Men man vet ju aldrig.

Underskrattad utlovar surrealism och musikaliska inslag. Vad är bra humor?
När Viktor Sturesson kontrar med att fråga vad jag själv tycker är kul blir jag ställd. Jag backar och säger att det är en svår fråga.

– Det är en helt rimlig fråga, men humor är så himla subjektiv! Det är väldigt mycket i stunden.

Han berättar att komiker generellt är tråkiga människor. Det finns mycket teknik och teori bakom ett bra skämt. Det är heller inte alltid kul att jobba med humor.

– Det blir ju ett jobb och jobb är oftast inte så kul. Men det funkar för mig för jag har en otrolig passion för den tråkiga delen av humor.

Hur gör du för att behålla det roliga när du arbetar med humor praktiskt?
Viktor Sturesson berättar att även ett gammalt skämt oftast blir kul när man säger det inför en ny publik, och det kan vara svårt att inte skratta åt sina egna skämt.

– Det ser så självgott ut. Regissören Simon Starbrant har hjälpt mig. Det är det vi har jobbat mest med. Att få mig att tycka att jag inte är så jävla rolig.

Föreställningen Undersk(r)attad ses på Månteatern den 8 och 9 november. Foto: Cecilia Falkman
Hjälp från andra

Vi går ut igenom Månteaterns tomma scen. Några gitarrer ligger utspridda i rummet. Ingen av dem funkar, men Viktor Sturesson säger att det löser sig. Innan det är dags för fotografering vill han raka sig. Medan maskinen surrar pekar han på en stege som står placerad mitt på golvet.

– Och att folk bara klättrar uppför en stege för att rikta om en strålkastare. Det är otroligt! Igår var jag och teknikern här i säkert tretton timmar.

Underskrattad är en föreställning byggd av skratt och hjälpande händer. Vi tar några foton. Vid tolv ska teknikerna komma igen. Vi säger hejdå och jag tänker att Lund kommer få sig ett gott skratt.