Gåtfullt spex på dödligt allvar

- in Recension, Spex

I dag har Var Gladspexarnas Kluedø premiär. Spexrecensenten Ida Lunga besökte generalrepetitionen för Lundagårds räkning och rapporterar om en livad start i AF Borgens nya sal.

Till borgens, så gott som färdigställda, nya scen vallfärdar spexare från hela Lund till Var Glads generalrepetition. En spextröja från det senaste året är biljett och en familjär känsla infinner sig i den något kala, och påfallande rena lokalen. 

Kluedo utan ø är ett sällskapsspel i form av en mordgåta. Var Glad skapar för publiken ett medley av spelreferenser där showens rollfigurer likt färgglada pjäser rör sig av och an, för att inte tala om in och ut genom kulissernas konstfärdigt iordningsställda dörrar, alla med motiv och möjligheter. Dödstalen på scen stiger kvickt.

De tematiska personerna som på scen frekventerar herr Mono Pauls herrgård ger något av ett Tim Burtonliknande intryck helt i ton med den något morbida, men humoristiska, stämningen som förmedlas. Färgstarka är de på flera sätt – återkommande pikar och mer lättsamma gliringar till aktuellt studentliv och akademi håller figurerna på jorden och skapar närhet till publik, och kontext utöver manusets regi i efterkrigstid.

Trots generalrepetitionens eventualiteter och teknikaliteter är ljud och ljus lysande. Hur de inre monologerna förmedlas konsekvent ger stöd åt handlingen och skapar sammanhållning.

Kanske vacklar spexet lite just i sin avancerade form. Var Gladspexarna har en tendens att välja svår musik, som dock klaras av galant instrument- och sångmässigt, men som kan kännas lite främmande för en publik som själva vill tralla med i kupletterna, spexlåtarna.

Spexet ligger verkligen i framkant, både först ut på borgens nya scen och med ett helt digitalt programblad. I mobilen kan var gäst bläddra mellan sångtexter, spexinformation och allmän kuriosa, det hela ackompanjerat av såväl  illustrationer som animeringar. Mörkeranpassad, föreställningsvänlig, variant finnes självklart. Gediget arbete och en idé som lär synas på andra håll inom kort.

Slutkupletten kokar ner föreställningens stormande interaktioner till en kanske något daterad uppmaning: YOLO. Spex är roligt och som Döden sa, ett gott skratt förlänger livet. Årets uppsättning levererar hög-klassig underhållning – “Du lever bara en gång, så Var Glad”.

 

Spexet ges:

Tisdag 12 november kl. 19.00

Onsdag 13 november kl. 18.00 samt 21.00

Torsdag 14 november kl. 18.00 samt 21.00

Fredag 15 november kl. 18.00 samt 21.00

OBS spexet är utsålt.

Bäst i test:

Scennärvaro: svanmärkt aktfinal av dödscool butler

Rekord: antal gånger Isac Zia mister livet

Kuplett: beroendeframkallande, svängig sång av doktorn och översten

Dekor: väl iscensatt labyrintlik layout