Så ser planerna för Siste april ut

- in Nyheter

Studenter vallfärdar från hela landet för att fira Siste april i Lund. Men hur firandet kommer påverkas av coronaviruset är ännu oklart. Lundagård har varit i kontakt med Lunds kommun, AF Bostäder och flera lundanationer.

Enligt tradition anordnar Västgöra nation tillsammans med Hallands nation ett Kvalborgsfirande dagen innan Siste april. Om spridningen av covid-19 kommer påverka vårfirandet är ännu oklart.

– Vi följer givetvis de restriktioner och bestämmelser som finns från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Vi följer situationen och utvecklingen noga och kommer gå ut med mer information när vi har det, förklarar Josef Mallik, kurator på Västgöta nation.

Malmö nation anordnar evenemanget Valborgsyran på Siste april. Enligt information från nationens facebook-sida råder det osäkerhet kring om evenemanget kommer att bli av. Biljettsläppet till dagen är framskjutet tills vidare.

Lunds kommun har preliminärt ställt in det officiella firandet i Stadsparken, det rapporterade Sydsvenskan den 12 mars. Kommunens officiella firande innefattar en majbrasa och underhållning och är förlagt på kvällen. Studenternas firande på dagtid är inte officiellt anordnat av kommunen och är därmed inte inställt. Kommunens sedvanliga preventiva åtgärder för att skydda parken från skadegörelse och nedskräpning är planerade som vanligt. Katarina Granstedt, kommunikatör på Tekniska förvaltningen vid Lunds kommun, förklarar:

– Just nu planerar Lunds kommun som vanligt för spontanfesten i Stadsparken, men vi följer polisens rekommendationer och kan ställa om med kort varsel. Vi uppmanar alla att vara uppmärksamma på de nationella riktlinjer som gäller för folksamlingar och möten när vi kommer fram till Siste april, och att ta hand om varandra på bästa sätt. Stadsparken finns garanterat kvar nästa år!

Lunds kommun väntas komma med mer information gällande firandet i Stadsparken vecka 13.

Många studentfester brukar hållas i AF Bostäders lokaler. AF Bostäder har inte planerat särskilt för valborgshelgen men organisationen rättar sig efter myndigheternas beslut och ber sina hyresgäster göra detsamma.

– Under rådande omständigheter i vår omvärld är valborgshelgen inte vår första prioritering just nu men vi följer myndigheternas beslut noggrant. Vi har en grov plan för hur vi ska göra under valborgshelgen men mycket kan förändras fram till dess. Vi ber våra hyresgäster att följa de råd och de riktlinjer som myndigheterna sätter upp, berättar Anna Malmström, förvaltningschef på AF Bostäder.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.