Självstudier och självbefläckelse

- in Krönikor, Ledare

Klimax och högskolepoäng. Det uppmuntras du uppnå på egen hand.

”Sex är bra – sex är sunt”. Søren Brostrøm på danska Sundhedsstyrelsen uttalade sig i våras angående singlars sexliv under coronapandemin, och våra rödvita grannar vann som vanligt kapplöpningen i dekadens.

RFSU:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående coronasäkert sex är grått i jämförelse. Kyssar bör undvikas, och att dejta och ha sex via sms, telefon eller internet uppmuntras. Onani är även det coronasäkert.

Med hjälp av internetdejting och sociala medier har det i för sig aldrig varit enklare att hålla ett sexuellt distansförhållande vid liv. Du kan sexta, skicka nakenbilder eller dito filmer via krypterade appar. Du behöver inte ens träffa den du har sex med i verkligheten. Lika lite som du behöver träffa din föreläsare, eller dina kurskamrater, för att tillgodogöra dig högskolepoäng. Teknikens under.

Onani, eller självbefläckelse, har en historia av skam och skuld. ”Varje gång du onanerar dödar Gud en kattunge” har det kunnat heta. I dag lyder den allmänna uppfattningen att sexuell njutning, inklusive onani, är bra för vår hälsa. Regelbundet sex motverkar stress och ångest, och orgasmen bjuder på en lång rad nyttiga hormoner.

I överförd bemärkelse är onani detsamma som självstudier. Det sägs vara bra för oss, men vi får ingen möjlighet att dela den kittlande upplevelsen med någon annan.

Några saker kan vi konstatera: studentlivet, den fria sexualiteten och universitetets undervisning påverkas av social distansering. Under den senaste tiden har vi undersökt hur studenter upplever sin nya vardag, med särskild betoning på den sexuella aspekten. Vi tänkte att det kunde mjuka upp den torra tillvaron som corona har fört med sig.

Håll ut!

About the author

Vendela var tidningsredaktör och annonsansvarig på Lundagård 2019-2021. Hon var även reporter och kulturskribent på Lundagård sedan våren 2017.

Related Posts