Erik Renström på Studentafton: ”Uppsala är mer analt – Lund är mer oralt”

- in Studentafton

Studentafton med nytillträdde rektor Erik Renström livesändes från universitetsaulan i går kväll. 

Erik Renström har en stil som inte omedelbart förknippas med rektorsrollen. Tvådelad kavaj, fräck frisyr och New Balance-skor med reflexer upprullade på skosnörena.

Det finns en viss dissonans mellan hans klädstil och hur han för sig. Erik Renström tänker efter innan han talar.

Syftet med det traditionsenliga inslaget ”Vem där?” är att få en mer personlig bild av rektorn. I evenemanget på Facebook har Studentafton skrivit: ”Studentafton bjuder nu in till en afton för att ge inblick i vem Erik Renström är, vilka visioner han har för universitetet och vilka frågor han vill prioritera under sin mandatperiod.”

Moderator för samtalet är Daniel Kraft, tidigare vice ordförande för Lunds universitets studentkårer (2017/2018).

Till vänster: Daniel Kraft, före detta vice ordförande för Lus (2017-2018) och till höger, rektor Erik Renström. Foto: Vilma Öhrman.

Det mest personliga vi får veta är att Erik Renström har fyra äldre syskon, samt att han är den enda som har gjort en akademisk karriär, även om alla hans syskon samt föräldrar har akademiska examina. Idealet där hemma var att använda sina kunskaper för att göra nytta i näringslivet. Vi får även veta att hans favoritsvordom är ett hederligt ”fan!”.

Erik Renström får en fråga angående hur han resonerade när han valde prorektor och vicerektorer. Varför valde han fem vicerektorer och inte tre?

– De är mina förlängda armar och jag är ingen primadonna som måste stå i centrum, säger Erik Renström.

Hans eftertänksamhet blir inte minst tydlig under frågestunden vilken avslutar aftonen.

Studenter och andra intresserade har skickat in sina frågor till honom via en hemsida vilka förmannen sedan läser upp. Det gäller bland annat hans tid som dekan vid Medicinska fakulteten – frågeställaren skriver att Erik Renström har fått kritik för att han ”inte hanterade mobbning” under sin tid där. Erik Renström delar inte denna verklighetsuppfattning.

Man önskar att det hade funnits en chans till förtydliganden eller följdfrågor här – en till synes liten effekt av att allt sker digitalt, men dock så avgörande för det goda samtalet. Erik Renström uppvisar en tendens att märka på att frågan är felställd.

Kvällens höjdpunkt är när han får frågan om vad det är som särskiljer Lund och Uppsala universitet. Erik Renström svarar ur hjärtat men inte helt utan bryderier:

– Jag hoppas inte att mina vänner i Uppsala lyssnar nu men Uppsala är mer analt och Lund är mer oralt.

– Oj, oj, oj, vad jag kommer få skit för det här! Uppsala är mer traditionellt och svenskt än vad Lund är, säger han sedan.

Daniel Kraft kontrar med att skillnaden mellan Uppsala och Lund ligger i att Lund har humor.