Brexit blev exit från Erasmus

- in Aktuell, Internationellt

Minns du den tid då brittiska studenter fick studera i Sverige och svenska studenter fick studera i Storbritannien, helt utan kostnad tack vare Erasmus? Med Brexit är det historia. 

Storbritannien har lämnat Erasmus-utbytesprogrammet i samband med Brexit-avtalet som trädde i kraft den 31 januari 2020. Regionen hade varit med i Erasmus sedan programmet inrättades år 1987. I mer än trettio år hade programmet erbjudit utbytesupplevelser till tusentals brittiska och svenska studenter varje år samt bidragit till att skapa starka förbindelser mellan universitet.

Beslutet om utträdet ur Erasmus har orsakat starka reaktioner bland framför allt brittiska studenter, vilket inte är överraskande med tanke på att över 70 procent av åldersgruppen 18–24 år röstade emot Brexit, enligt BBC.

Erasmussamarbetet kommer att ersättas med ett nytt brittiskt program vid namn Turing, döpt efter den kända brittiska matematikern Alan Turing. Programmet är avsett att finansiera brittiska studenter och praktikanter. Läsåret 2021/2022 blir den första utbytesrundan och deltagarna kommer även att kunna studera utanför EU. Programmet kommer alltså endast att finansiera utresande brittiska studenter, inte till exempel svenska studenter som vill studera i Storbritannien.

Lundagård har pratat med Christina Grossmann, projektledare vid sektionen Externa relationer vid Lunds universitet för att ta reda på hur Brexit påverkar Erasmus och utbytesstudier vid just Lunds universitet.

Christina Grossmann konstaterar att Storbritannien är den populäraste destinationen i Europa för svenska utbytesstudenter. Enligt henne åker runt 80 svenska utbytesstudenter till Storbritannien varje år. Antalet inresande brittiska studenter visar sig vara ännu högre: Lunds universitet brukar ta emot mellan 100–120 inkommande brittiska studenter, som läser en eller flera terminer varje år och runt 400 kandidat- eller mastersstudenter.

Enligt Christina Grossmann har universitetet bett att få kontrakten med Universitets- och högskolerådet i nuvarande Erasmus+ programperiod förlängda med ett år. Det innebär att universitetet kan skicka ut studenter till Storbritannien till och med den 31 maj 2023, så länge stipendierna räcker. Efter det kan studenterna inte få ett Erasmusstipendium. Med tanke på den höga kostnaden av att studera i Storbritannien, spekulerar hon i att det i samband med Brexit kommer bli mindre populärt bland svenska utbytesstudenter att åka till Storbritannien.

– Detta för att om man ska studera längre än en termin behöver man ett visum. Om man dessutom ska åka på praktik måste man ansöka om visum oavsett vistelsens längd. För att kunna ansöka om visum för praktik måste dock studentens respektive universitet ansöka om sponsring hos British Council (en brittisk organisation med fokus på internationella utbildningsmöjligheter, reds.anm.) inför varje students praktik. Så det blir mycket mer jobb för universitet och det kommer att kräva att studenterna har mycket längre framförhållning, berättar Christina Grossmann.

Hon påpekar att universitetet för närvarande diskuterar olika möjligheter för att hitta andra vägar till stipendier, så att svenska studenter ska kunna fortsätta studera i Storbritannien.