Lektor bjuder in till gående utomhuskontor

- in Corona, Nyheter, Studentliv

Saknaden efter studenterna fick lektor Charlotte Hagström att leta efter nya coronasäkra kommunikationsvägar. 

Charlotte Hagström är lektor i etnologi, tillämpad kulturanalys och arkivvetenskap vid Lunds universitet och var innan covid-19-pandemin van vid en tät studentkontakt. 

– Jag brukade nästan alltid jobba från mitt kontor innan pandemin och då brukade studenter komma dit och ställa frågor, berättar hon. 

Omställningen till hemarbete och digital undervisning blev således stor:  

– Det är var så otroligt tråkigt att inte träffa sina studenter, säger Charlotte Hagström.  

Sedan en tid tillbaka bjuder hon därför in till ett gående utomhuskontor varje onsdag. Hon tar då en promenad från LUX till Botaniska trädgården och de studenter som vill får följa med för att diskutera uppgifter eller ställa frågor. 

Hon hade framför allt de internationella studenterna i åtanke när hon införde konceptet: 

– Det är extra jobbigt för dem som har rest till Sverige för att studera och nu får sitta ensamma på ett studentrum utan att träffa så många människor, resonerar Charlotte Hagström. 

Hon berättar att det hittills inte har varit så många studenter som har medverkat men att hon ändå är nöjd med sin satsning. 

– Jag tror inte att det viktigaste är att många studenter medverkar, utan att de vet om att möjligheten finns, säger Charlotte Hagström. 

Hon är så pass nöjd att hon tror att hon kommer att fortsätta med konceptet även efter pandemin och vill uppmana andra till att ta efter. 

– Jag tror att man bör dra lärdom av erfarenheterna från pandemin och flytta ut sin undervisning i större utsträckning även när undervisningen återgår till det normala, säger Charlotte Hagström. 

Hon menar att det finns ett stort värde i att kombinera studier med fysisk aktivitet utomhus: 

– Man får en annan typ av kunskap när man är ute och går än när man sitter inne och läser en bok. 

När vi vinkar hejdå intill en allé av påskliljor är jag beredd att tro henne.

”Jag tror inte att det viktigaste är att många studenter medverkar, utan att de vet om att möjligheten finns” säger lektor Charlotte Hagström som har anordnat coronapromenader med studenter sedan en tid tillbaka. Foto: Saber Malmgren.