Frack – fräckt eller fult? En guide till passande klädsel i Lund

- in Guider, Novisch, Novisch, Novischbloggen, Studentliv

Hur ska man klä sig på en sittning? I ett försök att reda ut detta har Lundagårds Thea Sandin förklarat vad som skiljer mörk kostym från smoking och när det egentligen är okej att bära handskar.

Det kan vara svårt att navigera i nya klädkoder. Som novisch var jag livrädd inför min första sittning. Vad var okej? Skulle jag göra bort mig totalt? Att beskriva mig som nervös skulle vara en underdrift. Vissa hävdar att de studentikosa traditionerna inte är viktiga och att man inte behöver bry sig om dem. Men vi människor är flockdjur och vill inget hellre än att passa in, speciellt under de första veckorna i Lund.

Så med anledning av detta, kommer här en guide till Lunds studentlivs klädkoder. Det ska sägas att denna guide ska tas med en nypa salt. Alla sittningar är inte lika hårda på klädkoden och ju längre man är i Lund desto mer förstår man hur mycket man kan tänja på gränserna beroende på sammanhang. Ibland går man dessutom på fulsittning, då brukar det vara ett tema man ska följa och då gäller ju inte de vanliga koderna.

Här är de vanligaste klädkoderna:

Kavaj/ljus kostym

+

 Den mest avslappnade nivån av klädsel.

För byxbärare gäller det då att antingen ha en bruten kostym, alltså olika färg på byxor och kavaj, eller en ljusare kostym. Du måste inte ha slips eller fluga men dina skor ska ändå vara av den finare sorten.

För den som föredrar klänning eller kjol finns det större utrymme för kreativitet och du kan komma i både en mer avslappnad klänning eller kjol med en fin topp. Viktigast att tänka på är att klänningen eller kjolen inte får gå ned till marken.

Mörk kostym

+

Detta är den vanligaste på finsittningar.

Det är något mer formellt än kavaj och innebär att kostymen ska vara marinblå, grå eller svart. Fluga eller slips ska på och skorna ska vara putsade.

Klär du dig i klänning eller kjol ska kjollängden sluta någonstans mellan fotknölarna och knäna, men knäna ska absolut vara helt täckta. Det är även okej att ha en byxdress, även denna bör gå ner till fotknölarna.

Smoking/black tie

+

En uppklädd klädkod.

Byxvurmare har en smoking och vit skjorta med fluga, där flugan bör vara svart. Finskorna ska vara på nu, det är lackskor eller fint läder som gäller.

Kjolbärare ska ha klänning eller kjol i fint material som är lång, men fötterna ska fortfarande synas. Skorna ska vara eleganta och nätta men du ska inte ha några handskar.

Högtidsdräkt

+

Nu är vi uppe på den högsta nivån av kläder och denna klädkod är väldigt strikt.

Ett av klädvalen för tillställningar som förespråkar högtidsdräkt är frack. Till fracken bör du ha vit fluga (om du har svart kan du misstas för att vara en del av servisen), väst (oftast vit eftersom svart väst enligt tradition endast får bäras i samkönade sällskap) och lackskor.

För kjolfantasterna gäller golvlång klänning i fint tyg och gärna i kombination med klackade skor. Här kan det dock vara klokt att inte ha allt för höga; du vill ju kunna dansa senare mot kvällen utan att dina fötter dödar dig. Handskar är tillåtet till högtidsdräkten, men det är sällan att rekommendera eftersom du lär vilja ta en del bilder under kvällen och det är ett krångel att dra av och på armbågslånga handskar.

Det brukar särskiljas på m.o (med ordnar), m.a.o. (med akademiska ordnar) och u.o. (utan ordnar) i klädkoden som avgör vilka typer av medaljer du kan använda på tillställningen. Detta är dock inte särskilt relevant för dig som novisch eftersom man sällan har hunnit få några medaljer i början av sin studietid.

Enda undantaget för att inte bära frack eller långklänning är om du har en folkdräkt, militär högtidsuniform eller religiös ämbetsdräkt liggande hemma. Dessa inkluderas nämligen också i klädkoden högtidsdräkt.

Detta är de vanligaste typerna av klädkoder, men dessa kan även variera mellan sektioner och fakulteter på universitetet. Det lättaste sättet att veta vad du bör ha på dig är att vända dig till organisatörens sångbok, om det finns en sådan, eller till någon som är gammal i gamet när det kommer till sittningar. Det viktigaste är att du som går på tillställningen är hel och ren och att det märks att du har ansträngt dig för att göra dig fin. Goda intentioner kommer man långt på. Att påpeka klädfel är ett större etikettsbrott, då det är ett otrevligt beteende, i min mening.

Släng ett öga på guiden innan sittningen men glöm inte att njuta av eventet eftersom sittningar är bland det roligaste som finns i Lund.