Anmälde handledaren för trakasserier – nu dömd för förtal

- in Aktuell, Nyheter

När den unga forskaren anmälde sin handledare upplevde hon ändå att trakasserierna fortsatte. Då började hon twittra utan att uppge hans namn, vilket ligger till grund för domen för grovt förtal mot henne, rapporterar Sydsvenskan

Enligt utredningen av Lunds tingsrätt ska kvinnan och mannen haft en kortare kärleksrelation. Efter att relationen avslutades menar kvinnan att mannen ska ha fortsatt söka kontakt med henne via sms, messenger och Lunds universitets intranät. 

Våren 2018 anmälde kvinnan mannen till fakultetens dekan vilket ledde till en utomstående utredning och en skriftlig tillrättavisning av mannen. Mannen slutade som hennes handledare, och menar att de meddelanden som han skickade inte var försök till kontakt. 

Enligt mannen ska kvinnan efter anmälan medvetet ha försökt smutskasta honom på Twitter och Facebook, men även genom kontakt med andra forskningsinstitut utomlands. Detta ska ha spridits till medier i hans hemland och ha skadat hans rykte och jobbmöjligheter. 

Kvinnan menar att hon kontaktade de utländska forskningsinstituten för att informera om att mannen inte längre var delaktig i det projekt de gemensamt drivit. Som följd av detta väckte mannen ett enskilt åtal mot henne i Lunds tingsrätt. 

Tingsrätten bedömer att trots att mannen inte är namngiven så ges tillräckligt med detaljer för att peka ut honom. Kvinnan döms för sju fall av förtal varav sex anses grova. Hon får villkorlig dom, behöver betala 40 dagsböter och 10 000 kronor i skadestånd.