KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Djur, kultur och eufori

Psykedelisk prinsessgestaltning, kulturell kvart, euforisk television, kvinnlig frigörelse och djurisk konst. Lundagårds kulturredaktion ger sina bästa tips för kultur att njuta av lagom till terminsstarten. 

Framsidan till En kvinnas frigörelse
av Édouard Louis
WHALSTRÖM & WIDSTRAND

En modersskildring

Det är svårt att undgå den kraft med vilken Édouard Louis författarskap slagit ner i litteraturvärlden sedan debuten 2014. Nu kommer hans näst senaste roman, En kvinnas frigörelse, på svenska. Detta är en systerroman till Vem dödade min far (2019), och handlar om hans mor. I en roman på bara hundra sidor skriver Louis om en kvinnas liv och metamorfos.

Läs Lundagårds recension av ”En kvinnas frigörelse” här

Esther Arndtzén

Kristen Stewart som
Prinsessan Diana
Foto Pablo Larrain / NEON

En prinsessas ensamma kamp

Spencer är ett psykologiskt drama som skildrar prinsessan Dianas liv under den brittiska kungafamiljens julfirande år 1991. Profetior om en Oscar-statyett till huvudrollsinnehavaren Kristen Stewart förutspåddes redan innan premiären på Venedigs filmfestival. Diana gestaltas här annorlunda från tidigare moderna verk, mest kända exemplet är The Crown, då hennes ensamma kamp med mental ohälsa får en suggestiv prägel genom diskrepans mellan ångestridna vanföreställningar och verklighet.

Linn Larsson

Illustration: Eva Ericsson
Illustrationen är beskuren

En stillsam stund av bildning

I podcasten och de nya mediernas tidevarv finns det något tryggt med vår gamla och något mer otidsenliga radio. Det Malmöbaserade radioprogrammet OBS (P1) – i folkmun kulturkvarten – har sedan 1963 sänt kultur- och samtidsessäer fem dagar i veckan. Essäerna är djuplodande analyser av skönlitteratur, konst eller filosofi – och efter att ha lyssnat, upplever jag mig alltid något mer bildad.

Olof Bärtås

I panterns pupill, Lunds konsthall 11/9 2021-23/1 2022
Foto: Olof Nimar/Lunds konsthall

Posthumanistisk konst

Nu är det sista chansen att se I panterns pupill på Lunds konsthall, som pågår till 23 januari.

En stillsam och tankeväckande samlingsutställning med konstnärer som Christine Ödlund och Petrit Halilaj, med posthumanism som tematik. Verken reflekterar kring människans relation till, och samliv med, djuren. Missa inte!

Esther Arndtzén

Zendaya och Dominic Fike
Euphoria säsong 2, avsnitt 2
Foto: Eddy Chen/HBO

Upprymd prokrastinering

Efter två och ett halvt år kommer HBO:s succéserie Euphoria tillbaka med en andra säsong! Premiären för den åtta avsnitt långa serien regisserad av Sam Levinson var i måndags, 10 januari, och finns således redan tillgänglig. Personligen kan jag inte tänka mig ett bättre sätt att prokrastinera tentaplugget än att återigen dyka ner i huvudkaraktären Rues likväl tragiska som romantiska resa!

Victoria Källström