Kärleksredaktionens alla hjärtans dag-tips

Lundagård har samlat sina mest hopplösa romantiker i en tillfällig kärleksredaktion. Oavsett om du svävar på moln eller känner dig kärlekskrank på denna rosaskimrande dag har vi alla hjärtans dag-tipsen du behöver!

Ring till kærlighedsambulance

Är du hjärtekrossad på alla hjärtans dag? Du är inte den första, och du kommer inte att bli den sista. Till din räddning driver den danska nöjesjournalisten Maria Jencel podden 112 For Knuste Hjerter. Jag vet, danska är inte alltid helt lätt. Men efter ett par avsnitt är du så gott som infödd och kan förstå och troligtvis relatera till poddens gäster när de pratar relationer, hjärtesorg, kärlek, uppbrott och försoning. Finns där poddar finns!

Vänd dig till litteraturen

– Du älskar mig inte, säger han, allt dystrare. 

– Det gör jag visst, säger jag, allt argare. 

Dialogen kommer självklart från Gun-Britt Sundströms klassiska förhållanderoman Maken. Dessa korta yttranden ringar in omöjligheten i relationen mellan romanens kärlekspar Martina och Gustav. Vad du än har för civilstatus denna alla hjärtans dag, rekommenderar jag att du vänder dig till litteraturen och läser denna till lika delar underhållande och vackert melankoliska berättelse om vuxenblivandet, kärleken och tvåsamhetens problematik.

Våga anstränga dig

Ja, visst, ta en öl i all ära. Men ibland krävs det faktiskt lite mer aktivitet på de första trevande dejterna. Ska du bjuda ut någon idag, eller själv bli utbjuden – våga föreslå något nytt. Spela biljard på Paradis, gå på Skissernas Museum, se en film på Kino eller Spegeln. Varför inte anordna en spelkväll eller gå och klättra tillsammans? Bra sätt att se sin dejt in action. Är personen exempelvis en extremt dålig vinnare eller hatar all form av kultur vill man väl ändå veta det tidigt? 

Esther Arndtzén

Musik om kärlekens oberoende

Malmö i februari det är det värsta som jag har sett
Det kan gå en fjorton dagar utan att solen visar oss sitt vackra fejs
Men Amor tar sig ledigt fram här genom vattenpölar med neon

Det finns djupa visdomar i låten ”Kärleken bryr sig inte” av vårt älskade malmöband Vit päls. För ja, kärleken bryr sig faktiskt inte – om du har fullt upp i livet, om din crush är snygg eller om det är en slaskig februaridag. Även om världen pekar åt ett håll har kärleken en oberoende logik och antagligen kommer den att peka åt en oförutsägbar riktning. 

En romantisk kväll utöver det vanliga

Om du vill göra något speciellt för din livskamrat på alla hjärtans dag, lyssna här. Planering är romantiskt – glauben Sie mir. En ordentlig dejt behöver inte vara komplicerad men den behöver flera steg; tre brukar vara den magiska siffran. Inled med en drink i ditt studentrum, ta gallerirunda i Malmö och skratta åt kitschig konst och avsluta kvällen på ”Pivo”, en utomordentligt trevlig tjeckisk restaurang. Det väsentliga är att finna balansen mellan ro och aktivitet och anpassa stegen efter just din älskade. Och för Guds skull – avslöja inte planerna! Romantik ligger i det som ännu inte är känt.

Antik lyrik om förälskelsens språklöshet

Har du någon gång blivit stum när du har drabbats av en förälskelse? Det är fascinerande att den (förmodligen) bästa skildringen av detta fenomen är över 2500 år gammal. I den antika diktaren Sapfos ”Fragment 31” gestaltas ett diktjag som mister sitt språk när det blir gripet av ett häftigt begär. Det tycks vara något evigt, att kärleken har förmågan att sätta vårt tal ur funktion:  

Möter jag din blick en sekund går rösten genast förlorad. Tungan vägrar lyda.

Olof Bärtås

Undvik pinsam småstadsdejting

På första dejten stöter man ogärna på bekanta. Utrymme att i lugn och ro bilda sig en uppfattning om personen är att föredra. Dessvärre är Lund en relativt liten stad, vilket gör det svårgenomförbart rent praktiskt – i var och varannat hörn tycks ens kursare stå och lura. Jag rekommenderar därför att du väljer eder mötesplats med omsorg. Förslagsvis tar du med din flamma till Inferno, som blivit närmast känd som baren dit folk går på (tinder)dejt. Även om du springer in i någon du känner behöver du inte oroa dig för dömande blickar, eftersom du de facto brukar stället i dess etablerade syfte. 

Dansa, dansa, dansa, bort din hjärtesorg!

En dag då kärlek uppmanas att firas känns lätt meningslös om man inte har någon att fira med. Upplever du en dålig låt vara bättre än ingen för att täcka ljudet av smsen som inte kommer? Känner du igen dig i känslan av att gå sönder i takt med basen i marken? Det kan vara tufft, men mitt tips till er fellow singlar därute är att fortsätta Dansa, fastän hjärtat brister, som Annika Norlin (Säkert!) sjunger. Passar särskilt bra nu när nationerna öppnat igen.

Hur man skaffar pojkvän: 101

Singelträskets dagar är räknade! Enligt Nanna Olasdotter Hallberg i radioprogrammet P3 Klubben är det bästa sättet att göra en kille till din pojkvän att helt enkelt bete dig som att han är det. Genom att redan efter första dejten fråga om han kan hjälpa dig bära en soffa i helgen har du lurat honom till att tro att ni är i en relation. Har inte hunnit testa än men tror att det är ett kanontips samt funkar på fler än bara boysen!

Victoria Källström