Höger på villovägar? – Lundagård möter Moa Berglöf

- in Aktuell, Intervju, Politik, Valet 2022

Skribenten Moa Berglöf har nyligen släppt boken ”Landsförrädare”, en bitsk uppgörelse med hennes forna parti Moderaterna. Lundagårds Olof Bärtås har träffat henne för ett samtal om högerns kris, likriktningen i politiken och Sverigedemokraternas inflytande.

2004 sommarvikarierade 25-åriga Moa Berglöf, då Eriksson, som ledarskribent på SvD. Hon skrev vanligen den långsmala spalten i ledarsidans vänstra sida, och i en text skrev hon om sina hjältinnor. Här ingår högerpolitikern Margaret Thatcher, den individualistiska författaren Ayn Rand och anarko-feministen Wendy McElroy. Likaså finns celebriteter som Grynet och Britney Spears med.

Moa Berglöf.
Foto: Eskil Högman

I dag, nästan tjugo år senare, har Moa Berglöf en lång politisk karriär bakom sig. Jag möter upp henne en fredagsförmiddag för att samtala om tiden som passerat, och vad som har hänt i svensk politik. Solen värmer och vi sitter på ett kafé i centrala Lund.

Jag har ledaren utskriven och visar den för henne.

– Åh herregud, blir Moa Berglös första reaktion.

– Det är högt och lågt, kommenterar jag, och frågar om hennes hjältinnor är desamma idag.

– Britney är det. 100 procent. Fortfarande och har alltid varit det. Ja, sen är de andra så…

Hon tvekar först, men fortsätter:

– Jag läste ju Ayn Rand men nu tänker jag inte så mycket på henne. Margaret Thatcher vet jag inte varför jag skrev. Det tror jag det var bara för att vara cool – eller för att jag skrev i Svenska Dagbladet. Jag var tvungen att blanda upp med något.

Två år efter sommarvikariatet på SvD, precis inför valet 2006, blev Moa Berglöf Fredrik Reinfeldts talskrivare och befann då sig i mitten av bildandet av de Nya Moderaterna. Under sin tid formulerade hon bland annat det tal från 2014, i samband med flyktingströmmarna, som innehöll den ikoniska frasen ”öppna era hjärtan”.

Men 2014 förlorade Moderaterna valet och då lämnade Moa Berglöf politiken. Först hade hon planer om att förbli utanför den, men efter att ha sett hur hennes parti utvecklades såg hon inte längre detta som en möjlighet:

– Det var först sen när de [Moderaterna] började svänga, framför allt i synen på Sverigedemokraterna men också rätts- och kriminalpolitik och hårdare tag, det var då jag tänkte ”var är ni på väg någonstans?”. Då blev jag aktivt mot [deras nya riktning] i stället.

Idag är Moa Berglöf ledarskribent på liberala Sydsvenskan och nyss debuterat med boken Landsförrädare – en svidande kritik mot Moderaternas riktning sedan hon lämnade partiet. Den behandlar den allt hårdare retorik och politik som har anammats av partiets högsta ledning, om Hanif Balis härjningar och hatsvansar på Twitter och – framför allt – samarbetet med Sverigedemokraterna. Denna sistnämnda punkt trycker hon extra hårt på.

– Jag kan inte förstå hur man, om man säger sig vara liberal eller frihetlig, tänka att ”det kan vi köpa”.

Enligt Moa Berglöf har kompromisserna gått för långt. De liberala värdena som har varit centrala principer för högern, som hon menade var starka under Reinfeldts regering, har gått förlorade i en ny moderat politik.

Men det är förskjutning, är hon noggrann med att påpeka, som delas av breda delar av det politiska spektret.

– När de håller på och slåss om dessa frågor, typ Johan Forsell [rättspolitisk talesperson för Moderaterna, reds. anm.] och Morgan Johansson, så tycker de samma sak. Som den gamla SD:aren Kent Ekeroth sa för några år sedan: ”nu säger alla det jag sa för ett par år sedan”. Det är samma sak med migration – Magdalena Andersson sa häromdagen att ”det är invandringen som har skapat kravallerna [i samband med Rasmus Paludans koranbränningar].”

Är man någon som inte gillar Socialdemokraterna och inte heller Sverigedemokraterna men ändå identifierar sig med högern – då finns det ju inget.

Vårt samtal pendlar mellan ideologiska principer och dagspolitik, mellan kravallerna som pågick under påskdagarna i Sverige, flyktingströmmar från Ukraina och kontroverser på Twitter. Men Moa Berglöf är tillbakalutad. Hon sippar på en latte och sträcker sig någon gång efter sin snusdosa i väskan medan solen strömmar in i kafét.

Hon menar att det är ett problem att högerväljare som varken vill rösta vänsterut eller tycker om Sverigedemokraterna har lämnats utan val.

– Är man någon som inte gillar Socialdemokraterna och inte heller Sverigedemokraterna men ändå identifierar sig med högern – då finns det ju inget.

– Det jag tycker vore kul om partierna [vänsterut] kunde lägga fram riktigt socialdemokratisk politik som högern blir vansinniga på. Typ ”höj skatten” – gör något så det blir bråk. Det vore mycket bättre för väljarna också. För nu tycker alla likadant.

Ett sätt för Moa Berglöf att finna svar på den politiska likriktningen är att hon söker sig tillbaka till Reinfeldt-regeringen. Här finns några av de alternativa högerståndpunkterna som hon saknar.

– Det jag tyckte var bra som vi gjorde med Nya Moderaterna och Alliansen, var att vi slutade hata sossarna. Vi fokuserade på saker som vi trodde var bra, en massa reformer som vi tänkte var bra politik och struntade i sossarna. Men både innan dess, när jag började, och nu, så är sossehatet starkare än viljan att göra bra politik.

Moa Berglöf.
Foto: Eskil Högman

Talet ”öppna era hjärtan” blir här närmast symboliskt. Moa Berglöf berättar att det var ett tal som egentligen behandlade infrastruktur, men på grund av kriget i Syrien behövde det också sägas något om flyktingpolitik.

– Vi hade skrivit in en del om det, att vi måste öppna vårt samhälle. Och i det sista mötet innan Fredrik skulle gå till Norrmalmstorg då sa han ”jag kanske ska säga ’öppna era hjärtan’ ”. Och så sa vi fine – det var väl fint?

Moa Berglöf tycker fortfarande att talet är aktuellt och tror på dess innebörd.

– Jag är helt övertygad om att de allra flesta människor vill öppna sina hjärtan – det märker vi nu med Ukraina. Vi vill hjälpa andra människor. Så vi ska inte stirra oss blint och tro att folk vill ha hårdare samhälle.

Även om Moderaterna har svängt sedan Moa Berglöf lämnade partiet 2014, utesluter hon inte att en svängning i en ny riktning kan ske minst lika snabbt. Nästa val tror hon kommer bli ett vägskäl:

– Om Socialdemokraterna och den sidan vinner en tredje mandatperiod… Då ska det bli intressant att se den interna analysen av Moderaterna – gjorde vi rätt, som gjorde så här?

Bara skummet återstår i botten av våra kaffekoppar och en drös studenter kommer in i kaféet. Moa Berglöf tittar på klockan och kommenterar att hon snart måste gå.

Jag ställer en sista fråga:

– Om du skulle skriva dina hjältinnor idag. Vilka är de? Och då är Britney Spears är given.

Moa Berglöf funderar en stund. Sedan svarar hon:

– Taylor Swift. Kanske Angela Merkel. Hon talade om ”Wir schaffen das” – vi klarar det, och så gjorde de det. Nu är ju hon borta men jag tycker om de där stenhårda som står upp för det som är rätt.

Moa Berglöf.
Foto: Eskil Högman