Spexig konstauktion

- in Karneval, Lundakarnevalen 2022

I går kväll fick Lundagårds Linn Larsson den stora äran att medverka på Konstifikets auktion. En tillställning som förde med sig mycket skratt och studentikost bus.

Fredrik Tersmeden agerar
auktionsförrättare.
Foto: Eskil Högman

Med tre minuter kvar till auktionens start påbörjar Fredrik Tersmeden entusiastiskt nedräkningen. En och en halv minut kvar, proklamerar han och beskriver stämningen som eklektisk. Den sista minuten fördrivs genom att Fredrik Tersmeden med Konstifikvänner tar till med sång – ”Konstifikets visa” är kort och snärtig. ”Jag ska måla hela världen utom Halmstad” sjunger de om och om igen, och folksamlingen sjunger skrattande med. 

Det är munter stämning och foajén är full av människor, vissa enbart nyfikna karnevalsbesökare medan andra är där med ett tydligt utstakat mål: att buda hem ett verk att pryda hemmets väggar med. Efter ungefär tio verk måste Fredrik Tersmeden vila rösten, och nästa Konstifikherre tar över rollen som auktionsförrättare. Ett iögonfallande, rosaglittrigt verk i form av ett kors budas hem av en liten flicka som ovetandes om konsekvenserna sträcker upp sin hand och blir en tavla rikare på bekostnad av 34,50 kronor från sin pappas ficka. 

Vissa tavlor är dedicerade till någon, varav några av dem är till diverse politiker – däribland Sanna Marin (tavlan ”Nato och Sossarna”) och Angela Merkel (”Surf and Turf”). Den sistnämnda målningen budas hem av ett ytterligare ett konstbetaget barn som har fått en ansiktsmålning på Barnevalen. ”Har vi fler barn i salongen?” utropar den nuvarande auktionsförrättaren Thomas Axel Nilsson, även känd som TAX, förtjust.

Konstifikets medlemmar är lika älskvärda som citatvänliga. ”Är det någon som känner sig aggressiv idag?” hojtar Thomas Axel Nilsson i ett försök att driva in ett bud. ”Då kan man köpa tavlan och ha sönder den!” avlutar Fredrik Tersmeden hans mening. En tredje av dem, Henrik Schyllert, nappar på förslaget och blir den lyckliga köparen.

En av de professionella konstkännarna på auktionen är Dan Jäger, som äger galleriet Jäger & Jansson på Stora Gråbrödersgatan i Lund. Efter en hetsig budgivning leder han med 90 kronor, när han plötsligt bjuder över sig själv och därmed höjer slutpriset till 100 kronor. ”Det är aldrig fel när en budare bjuder över sig själv” säger Thomas Axel Nilsson varpå Dan Jäger, med glimten i ögat, ger svar på tal: ”Ska du slå någon gång eller?” Han är väldigt nöjd med sitt förvärv och berättar stolt för alla som entrar byggnaden att det bästa verket redan är sålt – till honom själv. 

Ytterligare en nöjd auktionsvinnare är Fredrik Meijer, som har klubbat hem ett verk med ett oklart, dunkelt motiv som väcker Lundagårds nyfikenhet.

Hade du spanat in tavlan tidigare?

”Jag hade faktiskt inte sett verket, men jag har läst om verket och blev väldigt intrigued av namnet, Nekrosdamm.”

Det var alltså inte motivet som tilltalade dig?

”Jo, när jag fick se den så blev jag väldigt sugen också, det där ÄR ju Nekrosdammen. Men det var framför allt namnet som jag hade hört talas om innan, som jag såg i programmet.”

Fredrik Tersmeden agerar auktionsförrättare.
Foto: Eskil Högman

Vad fick du betala?

”55!”

Var det värt det?

”Absolut!” skrattar han. 

Konstifiket har slagit rekord med sammanlagt 1 230 besökare under Karnevalens två första dagar. Ytterligare ett imponerande rekord är aftonens dyraste tavla, ”Jag” av aliaset Kjell-Olof Feldt tillägnad Bondepartiet, vars slagpris uppgår till 690 kronor. 

För den som missade gårdagens auktion har har Konstifikets Anna Stenstam goda nyheter; samtliga av de kvarvarande tavlorna auktioneras just nu ut i Konstifiket (17:30). Verken som är roligast att guida har de sparat till söndagens stora auktion, berättar Anna Stenstam – de flesta av guldklimparna i samlingen är alltså ännu inte sålda. Ett hett tips till alla som huserar i en kal, oinbjudande ungkarlslya är att springa till AF-borgen för att säkra garanterat hemtrevliga konstverk.