En studentikos Musikhjälpen

- in Aktuell

Musikhjälpen är snart här! Lundagård har sammanställt en del av de engagemang som Lunds studenter arrangerar till förmån för den årliga välgörenhetsveckan.

Året var 2008 i Malmö när Musikhjälpen först debuterade. Först in i glasburen var Ehsan Noroozi, Henrik Torehammar och Kitty Jutbring. De fick då bli inspärrade i en vecka för att göra allmänheten medveten om 67 miljoner människor på flykt. 

Efter den succén började Musikhjälpen upprepas varje december. Ett decennium (2018) senare gick den gröna, hjärtformade stafettpinnen vidare till Lund till och med. 

I år är det dock Göteborgs tur att få agera värdstad. Trots att glasburen 2022 har sitt näste högre upp på västkusten, har det inte stoppat Lunds studentorganisationer från att planera aktiviteter och bössor relaterade till årets Musikhjälpen med temat: “En tryggare barndom på flykt från krig”.

Studentlunds insamlingar

På Musikhjälpens insamlingshemsida finns flertalet bössor å lundabaserade föreningars vägnar. Däribland hittar man bössor under namnen, Kriminologernas Universitetsförening och Läkarstudenter i Lund. Det är dock mer som händer än att digitala bössor får skramla.

Helsingkrona

På Helsingkrona nation vankas auktion av Helsingkronarelaterade upplevelser och ”saker”. Allt från gamla tavlor till ett visst antal förköp i kön till schlagerklubben.

Vid publiceringstillfället har Helsingkrona inte startat någon digital bössa.

W-sektionen

W-sektionen på LTH har utöver sin bössa smygstartat redan förra veckan genom att låta sektionens poddansvariga hålla i en nonstop 24-timmars livesändning. Under tiden utfördes bland annat midnattslopp, glöggprovning och auktion för att samla ihop pengar.

W-rektionens bössa är just nu uppe i 28 105 kronor.

SSGI

Sydsvenska Sjukgymnastinstitutet (SSGI) öppna en bössa, beroende på hur mycket pengar bössan samlar in kommer styrelsen för SSGI att utföra olika utmaningar. Bland annat utlovas förtäring av surströmming efter 5 tusenlappar.

SSGI:s bössa är just nu uppe i 0 kronor.

Radio AF, Studio AF & Akademiska föreningen

Radio AF har tillsammans med Studio AF och Akademiska Föreningen öppnat en bössa som de kallar ”Lundabössan”. Utöver det ska en maratonsändning hållas å Radio AF och Studio AFs vägnar den 16-18:e december.

Lundabössan är just nu uppe i 400 kronor.

BiL

Beteendevetare i Lund (BiL) har utöver sin bössa även varit med och startat en tävling mot de andra föreningarna som finns på Paradisområdet dvs. Kriminologernas universitetsförening (KUF) , Personalvetare i Lund (PiL) och Doxa för att se vilken förening som kan samla in mest till sin bössa. 

BiL:s bössa är just nu uppe i 20 kronor.

KUF

KUF:s bössa är just nu uppe 1 550 kronor.

Doxa

Studentföreningen Doxa har valt att sälja klistermärken med sin egen logga och i samband med det låta hälften av intäkterna från dem gå till sin bössa

Doxas bössa är just nu uppe i 4 965 kronor, de leder därmed tävlingen för föreningarna på Paradisområdet.

SPiL

Samhällsplanerare i Lund (SPiL) kommer att liksom tidigare år ha en egen bössa tillsammans med en typ av utlottning. Utlottningen innefattade tidigare år bland annat sticklingar och serenader.

SPiL:s bössa är just nu uppe i 1 153 kronor.

LUPEF

Lunds Universitets Politiska och Ekonomiska Förening (LUPEF) kommer utöver sin bössa anordna ett evenemang där de “ska ge kärlek till [sina, reds. anm.] medlemmar”. Man kommer kunna swisha till Musikhjälpen och samtidigt ge en uppmuntrande hälsning till en person man själv väljer.

LUPEF:s bössa är just nu uppe i 670 kronor.

I-sektionen

I-sektionen på LTH har utöver sin bössa även ett initiativ där vilken sektionsmedlem som helst får påbörja en auktion till bössans förmån. Auktionen i fråga kommer sedan avslutas på deras julmiddag.

I-sektionens bössa är just nu uppe i 7 336 kronor.

L-tek

L-tek, V-sektionens eventutskott på LTH har utöver sin bössa haft en auktion på sin årliga sittning. Under Lucia kommer också boyband- och dansbandshybriden Staffanz och tåga till bössans förmån.

L-tek:s bössa är just nu uppe i 1 989 kronor.

Maskinsektionen

Maskinsektionen på LTH har utöver sin bössa från och med den 8/12 också “Musikhjälpen after school” – ett evenemang där AW möter spontanauktioner till insamlingens förmån. 

Maskinsektionens bössa är just nu uppe i 17 639 kronor.

Om inget av dessa initiativ faller en i smaken, så kan man åtminstone trösta sig själv med vad som utges för att vara Gustav Vasas bokstavliga “pay back”-initiativ. Eller Heliga Birgittas revanschbössa. Eller båda. Det finns iallafall inte ont om penningpungar som i år står till Radiohjälpen tjänst.

Har din förening eller organisation en insamling som vi har missat, skriv till oss på lundagard@lundagard.se så lägger vi till er i listan.