Utbytesstudier – en chans till romans?

Befrielse eller kulturkrock? Att åka på utbyte innebär såväl nya möjligheter som utmaningar – att dejta kan vara ett exempel på bådadera. Lundagård har pratat med tre studenter som alla vågat sig in i dejtingdjungeln under sina utlandsstudier.

Simon Dekker Linnros tillbringade i höstas en termin vid
Université de Strasbourg i Frankrike. Han hade inga
planer för romans men ödet hade något annat i kikaren.
Foto: Alexandra Roslund

Simon Dekker Linnros är 22 år och studerar sista terminen på Politices kandidatprogrammet vid Lunds universitet (LU). I höstas tillbringade han en termin vid Université de Strasbourg i Frankrike.

Trots att en romans inte var någonting som Simon aktivt sökte dröjde det inte länge innan han hittade en tjej som han fattade tycke för:

– Vi träffades genom deras version av nollning. Hon var också utbytesstudent men från Quebec i Kanada.

Deras olika bakgrunder gav upphov till kulturella skillnader i synen på dejting – sådant som vad man gör och inte gör på första dejten, när ska den första kyssen ske? Simons upplevelse var att sådant kunde ta lite längre tid i Quebec enligt tjejens utsago.

– Vi hade inte koll på vad som var normen i respektive land. Hon berättade efter några veckor att hon hade googlat vad som var vanligt för svenskar när de dejtar, berättar Simon.

På frågan om hur Simon resonerade kring ramarna för att dejta inom en utbytestermin, det vill säga en tidsbegränsad period, svarar han:

– Det var ju det som var den stora frågan, lite elefanten i rummet. Jag kände att jag ville vara öppen, och tänkte att ”vem vet, man kanske bor i Kanada om tio år.” Vi hade en diskussion efter en månad då vi bestämde oss för att fortsätta ses resten av utbytet och göra det bästa av det.

Illustration:
Ellen Gemback

Man kan säga att jag är lite av ett ”erasmus-barn.”

Under intervjun uppenbarar sig en tydlig förklaring till varför Simon har en så positiv inställning till konceptet ”dejta på utbyte.” Hans mamma, som kommer från Sverige, åkte på utbyte till Nederländerna och träffade där mannen som kom att bli Simons pappa.

– Man kan säga att jag är lite av ett ”erasmus-barn.” Jag tror att jag är lite mer öppen för att träffa folk från andra länder. För vissa så skulle det vara en dealbreaker att träffa någon från ett annat land.

Greta Lundberg, 24 år, har satt ihop en kandidat av fristående kurser vid LU. Hösten 2021, mitt under rådande pandemi, åkte hon på utbyte till Freie Universität Berlin. Stadens intensiva klubbliv byttes snabbt mot sporadiska besök på barer med utmarkerat mellanrum mellan borden – men det hindrade inte Amors pilar.

Greta Lundberg åkte på utbyte till Freie
Universität Berlin. Att dejta hjälpte henne
att upptäcka den nya staden.
Foto: Alexandra Roslund

Det är framförallt två relationer Greta bär med sig från sin tid i Tyskland. En med en amerikan under terminens första halva och en med en tysk under den andra:

– Jag hade två lite seriösare [relationer, reds. anm.] när jag bodde där. Den första behövde åka tillbaka till USA, så det dog ut. Sen träffade jag en tysk som inte kunde engelska, så det var lite intressant.

Liksom Simon var tidsbegränsningen något Greta tänkte på – men inte nödvändigtvis som något negativt:

– Man går ju in med inställningen att det är något tillfälligt men jag upplever inte det som mindre betydelsefullt för det. Det öppnar ju upp väldigt mycket dörrar, om man släpper att man ska träffa nån som man ska tillbringa resten av sitt liv med utan istället tänker att det är något spännande som händer under en kortare tid.

Greta uttrycker fler fördelar med att dejta i Berlin, kontra Sverige. Hon vittnar om en öppenhet i dejtinglivet och menar bland annat att personer i Berlin ofta är öppna med sin flersamhet och att det hela tycks bygga på en ömsesidig respekt.

Gretas relation med amerikanen var intensiv, de tillbringade många nätter tillsammans med att bara sitta uppe och skratta.

– Jag minns att jag kunde tänka att ”han här är så jävla galen.” Definitivt inte någon som jag skulle ha dejtat i Sverige.

Illustration:
Ellen Gemback

Det är ju roligare om man har någon annan att uppleva det med.

Dejtandet med tysken, å andra sidan, resulterade i att Greta fick en väg in i det ”riktiga” Berlinlivet.

– Jag dejtade också mycket för att få se stan, det är ju roligare om man har någon annan att uppleva det med.

När Greta efter en termin återvände till Lund hade hon, utan större problem, lämnat båda relationerna från Berlin bakom sig.

Illustration: Ellen Gemback.

Någon som försökte sig på att bibehålla sin relation efter utbytesperiodens slut är Victor, som endast vill medverka med förnamn i artikeln. Han är 26 år och kommer från Belgien. Intervjun sker på distans då han numera bor i Bryssel. Till skillnad från Simon och Greta tillbringade han sin utbytestermin i Lund. Våren 2022 kom han hit för att skriva sin masteruppsats men när han åkte hade han även en förälskelse i bagaget.

– Jag är inte killtypen som dejtar särskilt mycket men sen träffade jag den här tjejen, berättar Victor.

I Lunds klätterhall fick Victor upp ögonen för en italiensk doktorand. Trots ömsesidigt intresse beskriver han dynamiken som något märklig till en början. Anledningen var just utbytesstudiernas tidsbegränsade karaktär.

– Till en början sa hon ”ingen chans att vi börjar dejta” och jag tänkte ”fair enough.”

Då det var sista terminen på Victors masterprogram och han till hösten skulle börja söka jobb kände han sig dock inte bunden att flytta tillbaka till Belgien.

– Jag tyckte om att vara med henne och var nästan klar med mina studier, så min tankegång var att ”jag ser inte riktigt det här som något tidsbegränsat eftersom jag kan börja leta efter ett jobb här [i Sverige, reds. anm.].”

Illustration:
Ellen Gemback

Jag tror att hon började känna sig säker på att det skulle kunna funka och att jag inte bara skulle lämna henne.

Efter ett tag började han och tjejen därför dejta trots allt:

– Två och en halv månad innan jag åkte [tillbaka till Belgien, reds. anm.] skiftade det och vi började dejta officiellt. Vi träffades under sommarledigheten och jag tror att hon började känna sig säker på att det skulle kunna funka och att jag inte bara skulle lämna henne.

Tyvärr fortlöpte det inte så som Victor hade hoppats. Det var svårare att få ett jobb i Sverige än han hade trott. Trots att han åkte fram och tillbaka mellan Bryssel och Lund under halvåret efter hans utbytesstudier insåg de till slut att det inte fungerade.

– Förhållandet föll samman eftersom att jag inte hade något jobb och… vi var helt enkelt inte på väg i samma riktning. Det är sådant som händer.

Illustration: Ellen Gemback

Gemensamt för samtliga intervjupersoner är att deras utbyten inte resulterat i relationer som än i dag består. Detta till trots tycks deras berättelser peka i samma riktning: alla tre betraktar sina erfarenheter som värdefulla – något de inte hade velat vara utan. Dejting under utbytesstudier kan sammanfattningsvis vara ett sätt att upptäcka staden man bor i, en chans till en kortare romans eller rentav en möjlighet att träffa den person man väljer att skaffa barn med – som för Simons föräldrar.