Theodor Bondestam tilldelas ”Biljetten”

- in Nyheter

Lundagårds reporter Theodor Bondestam tilldelas tidningens resestipendium "Biljetten". Han är den första vinnaren på fyra år, efter att priset tog ett pandemiuppehåll.

Marko Wramén var chefredaktör
och ansvarig utgivare på Lundagård
1994.
Foto: Privat

”Biljetten” är ett stipendium som kan sökas av alla ideella medarbetare på studenttidningen Lundagård. Ledorden för stipendiet är lekfullhet, mod och briljans. Grundaren och före detta Lundagårdsredaktören Marko T Wramén väljer sedan mottagaren av stipendiet utifrån dessa ord. 

Stipendiaten får en vistelse i en europeisk stad, som belöning och för inspiration. Det enda kravet är att stipendiaten inte arbetar under resan.

Årets vinnare är reportern och krönikören Theodor Bondestam.

– Att publicera texter är verkligen att be om andras uppmärksamhet. Det tar jag på stort allvar. Så jag lägger enormt mycket tid på att den som läser ska tycka att det var värt det.  

– I motiveringen står det att mina texter ibland blir lätt absurda och ofta humoristiska. Det gör mig glad och stolt! säger Theodor Bondestam.

Theodor Bondestam har skrivit om, bland annat, användandet av AI i studierna, krönikor om religion och guldfiskar, samt ett reportage om bilden Lunds universitet projicerar utåt.

Var ska du resa med stipendiet?

– Till Bremen och det är Marko som har valt resmålet. Jag tänker att det kan bli mycket fotboll och öl. Två bra saker! säger Theodor. 

Motivering:

”Efter pestuppehåll är det med stor glädje en ny biljettenstipendiat utses.

Det är inte lätt att vara modig, ej heller briljant. Att dessutom vara båda samtidigt kräver ofta en rejäl skopa lekfullhet. I år kom det in flera starka ansökningar, ändå var det en som stack ut. Att ansökan är skriven på rimmad vers är absolut inte någon nackdel, men det är det lätt drastiska tilltalet i många av texterna som tilltalar, det oblygt självupplevda som samtidigt inte är oreflekterat självcentrerat. Det blir ibland lätt absurt och ofta humoristiskt. Rätt så!

Grattis Theodor Bondestam – du vinner Biljetten! I år blir det tågbiljett tur/retur för dig till universitetsstaden och före detta hansastaden Bremen samt boende en helg för två personer.”

Om Biljetten

+

Biljetten instiftades 2014 av förre Lundagårdsredaktören Marko T Wramén. Han är författare, filmare, fotograf, journalist och konstnär, verksam i världen med skånska Arild som bas.

Tidigare stipendiater:

2014 Virve Ivarsson
2015 Daniel Kindstrand
2016 Marcus Bornlid Lesseur
2017 Oskar Madunic Olsson
2018 Jacob Andersson
2019 Filippa Werner Sellbjer
2023 Theodor Bondestam