Lambo är inte allas melodi

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Mingel i mängder, sena kvällar och outfits efter utvalda teman. I samband med terminsstarten drar novischperioden i gång – veckor av festande där vissa mår toppen och andra ger upp.

”Det här är den bästa tiden i livet. Ta vara på den!”

Senaste gången jag hörde dessa uppmuntrande och stressande ord var från en käck alumn-student på novischperioden. Då snurrade bara en tanke i huvudet: Är det henne eller mig det är fel på?

Förra året började jag plugga i Lund och novischperioden var inte min bästa tid i livet. Jag tog mig nätt och jämnt igenom den fyra dagar långa insparken som min klass hade innan terminsstart. När det var dags för den riktiga nollningen– två veckor med hela programmet– kastade jag in handduken innan äventyret drog igång. I stället sneglade jag avundsjukt på mina klasskompisar som glada i hågen tog sig igenom regniga öl-milar och sena efterfester med både lust och beslutsamhet, och ett växande kompisnät som följd.

För att få lite stöd ringde jag pappa. Efter att jag hade förklarat hela nollningskonceptet och– för en heltäckande återgivelse– sjungit lite av lambo, sa han att de personer man märker i början är de som tar mest plats, inte nödvändigtvis de man trivs bäst med.

Jag blev inte särskilt lugnad. Problemet var inte att jag ogillade personerna på nollningen– de var toppen. Problemet var att jag ogillade själva nollningen så pass att jag inte gick dit.

Med facit i hand är det inte särskilt konstigt. Jag gillar inte att dricka flera dagar i rad eller att träffa många nya personer på samma gång. Dessutom upptäckte jag att jag känner en fullständigt orimlig– men likväl stark– vilja att sura i ett hörn så fort jag uppmuntras till att vara peppig. Ni hör ju själva. Jag skräddarsyddes inte för novischperioden.

Ett år senare tänker jag att min pappa delvis var någonting på spåren med sitt tappra men misslyckade uppmuntringsförsök. Till dig som är novisch och inte heller känner dig hemma på nollningen vill jag därför ge min variant av hans uppmuntran: Det är inte nödvändigtvis de första sammanhangen du hamnar i som kommer att passa dig bäst, men det är lugnt. Lund har mycket mer att erbjuda. Tids nog fastnar du för en nation, en sportförening eller något helt annat. Fortsätt försöka och ha lite is i magen.

Och skippa inte nollningen helt. Kanske kommer du aldrig kunna lambo som ett rinnande vatten, men om du har tur hittar du en gemenskap med någon, kanske just för att den också alltid snubblar lite på texten.