Lata vanor vi älskar

Sommaren är över och ledigheten byts återigen ut mot idogt skolarbete, stressiga deadlines och sena kvällar på universitetet. Men visst kan man få unna sig lite slöa pauser mitt i allt jobb? Här är våra bästa lättjefulla beteenden.

Comfort show

Jag loggar in på Netflix, HBO ­eller den streamingtjänst som för stunden faller mig in. En massa listor och rekommendationer dyker upp. ”Den här tv-serien är för dig”. Jag ignorerar dem och klickar på samma serie jag har sett minst tre gånger. Ingen vill ju byta till en okänd snuttefilt? Det blir såklart Gilmore Girls i höst.

Florencia Larrosa
Foto: Isak Aho Nyman

”Jag gör det senare”

Du har en sak att göra som kanske tar fem minuter. Till exempel att gå och handla Ipren på apoteket, återlämna en viss bok, köpa något till din bostad. Men när tiden kommer säger du alltid ”usch, vad tråkigt, jag gör det senare”. Det är därför det tog mig två månader att köpa ett hänglås till förrådet. Men hur nöjd var jag inte efteråt?!

Klockan ringer

Vem skulle inte ge allt för att sova fem minuter till? Genom åren har jag kommit på ett livshack: att sätta klockan flera gånger innan jag verkligen måste gå upp. Man får känslan att ”jag har fem minuter till”, fast man egentligen inte har det. Ibland försover jag mig ändå, ingen är ju perfekt.

Platons gästhus… Eller?

När jag läser en sida i en bok läser jag den för snabbt eftersom att jag inte orkar ta in vad som står, vilket leder till att jag får läsa den igen, en gång, två gånger, tre gånger. Huruvida Platons gästabud är en explicit sexscen eller bara en del av en intellektuell ritual män emellan, det framkommer på seminariet…

Andreas Siotis
Foto: Isak Aho Nyman

Självdiagnos på Tiktok

Via Tiktok har jag förstått att ett alarmerande symptom på ADHD (och säkerligen föregående lata ovana) är att inte gå förbi hörn ordentligt. Alltså: man går inte som i en 90-gradersvinkel, utan rundar hörnet som i ett danssteg. Detta gör jag hela tiden, men jag förbarmar dagen jag föddes när jag ännu en gång slår i höftbenet. Lat ovana eller diagnos? You tell me.

Lat eller invandrare?

Min farmor gör detta så jag låter det vara upp till tolkning. Det är att låta en paj eller en maträtt med (helst) någon form av deg bara stå kvar i ugnen i någon dag eller två. De här stora ugnsformarna tar så mycket plats och är dessutom en mardröm att diska! Det forsar ner massa vatten på byx­benet. Sedan har man ju hela kylen full. Jag tackar farmor Elena för detta.

Skippa besvikelsen

”Testa något nytt! Det blir kul, jag lovar!”. Nja, ibland kanske… om man orkar. Trots att det blir samma pasta som lagas, samma låt som spelas och samma öl som beställs så känns det tryggt. Play it safe. Tråkigt? Kanske. Men du blir aldrig besviken. Och det, om något, är effektivt!

Elin Syleymanova
Foto: Saber Malmgren

Skyll på omständigheter

Mörkret lägger sig. Du ligger i sängen som du gjort hela dagen, och tänker. På löprundan som aldrig blev av, boken som inte blev läst och kylskåpet som står tomt. Men du ligger kvar. Du hade ju trots allt känt av lite halsont förr förra veckan och prognosen sa ju att det skulle regna. Och du förtjänar ju faktiskt lite vila. Precis som igår

Backslick

Inte bara är det snyggt utan även den perfekta frisyren till när du inte orkat tvätta håret. En knut, tofs eller bara backslick och ingen anar någonting. Clean-girl aesthetic eller lathet, ingen kommer någonsin veta. Fräscht? Kanske inte. Men ack så praktiskt!