Rapport från tornet – eller?

- in Ledare

I detta nummer av Lundagård sätter vi Lunds hus och hem i fokus. Lundagårds redaktör Vera Svahn skriver ledaren i Lundagård nummer 6 2023.

Lunds studentliv är ett intrikat nät av människor, minnen och byggnader. Studenter kommer och går, men många av byggnaderna består. Ibland känns det som att det är de som förvaltar stadens koll­ektiva minne.

I Lund kopplas det gamla samman med det nya som i få andra städer. De gamla universitetsbyggnaderna står sida vid sida med ­moderna studentlägenheter. Det finns något vackert i den brokigheten. Här möts det maffiga Universitetshuset, Spartas brutala fasad och de moderna föreläsningssalarna på Forum Medicum, och skapar en mångfald av arkitektoniska upplevelser.

Den mångfalden är något som vi kommer utforska närmare i detta nummer av Lundagård, där vi sätter Lunds hus och hem i fokus. Vi skildrar de utmaningar internationella studenter möter när de söker bostäder och hur privata hyresvärdar kan utnyttja deras situation. Vi kastar ljus på den oumbärliga lokalvårdaren som ser till att Universitetshuset alltid är i toppskick.

Dessutom ger vi er en inblick i vad som faktiskt pågår bakom dörrarna på de könsseparatistiska studenthemmen Thomanders och Lunds Studentskegård. Och så presenterar vi resultaten från vår ­omröstning om Lunds finaste och fulaste byggnader.

Ni får även möta Sofia Panashchuk från Kiev, som flydde kriget i Ukraina och arbetade på Lunds universitet förra sommaren. ­Hennes hemuniversitet skadades allvarligt i en rysk missilattack och hon tvingades att studera på distans under stridigheterna. Nu återvänder hon hem till Kiev för att avsluta sina biologistudier. Sofias historia sätter helt klart perspektiv på saker och ting.

Vi redaktörer och skribenter på Lundagård arbetar i tornet i AF-borgen, som ibland kallas ”studenternas hem”. Detta torn får aldrig bli ett elfenbenstorn. Då uppfyller vi inte vår funktion som studenttidning, och vi tar inte heller vårt journalistiska uppdrag på allvar.

Vår uppgift är att vara en röst för er studenter. Det är för er vi skriver, rapporterar och intervjuar. Oavsett om det handlar om att granska en nations ekonomi eller att utse Lunds vackraste byggnad, så är vårt mål att informera och underhålla.

Vi är tacksamma för ert stöd, engagemang och intresse.

Utan er – inget Lundagård.

Här kan du läsa hela tidningen i digitalt format!