Lus-krångel drabbar studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Saknade protokoll, möten som tvingats ställa in och en hackerattack. Flera kommittéer i Lunds universitets studentkårer, Lus, har haft svårt att få något gjort under året.

– Vi fick starta om mycket på nytt, vilket såklart drabbar vårt arbete och indirekt studenterna, säger Gabriel Persson, ordförande i Studiesociala kommittén.

Hört talas om Studentbry.se? Inte? Lus mål var att under året marknadsföra sajten så att fler studenter skulle hitta dit. Resultatet: ingenting hände. Det är den Studiesociala kommittén som har uppdraget att marknadsföra sidan. En kommitté som dragits med stora problem under året.

När kommittén skulle hålla sitt tredje möte lyckades man inte förrän på fjärde försöket. Man klarade helt enkelt inte av att samla de tre deltagare som krävs för att kommittén ska kunna fatta beslut.

– Detta har stannat upp arbetet och har även om personerna alltid meddelat sin frånvaro har det blivit svårt att driva arbetet framåt, säger Gabriel Persson.

Krockar med studier

En av de representanter som bara deltagit vid ett av kommitténs fyra möten är Caroline Boström, representant för Samhällsvetarkåren. Hon uppger att hon inte kunnat komma på mötet på grund av tiderna som mötena hållits, då de krockat med hennes fåtaliga undervisningstillfällen.

– Jag skulle gärna sett att de kunde lägga mötena på tider utanför undervisningstimmarna, vilket annars blir problem för oss som studerar och inte jobbar vid kårledningarna, säger Caroline Boström.

Men inte bara den Studiesociala kommittén har haft svårt att nå upp till sina målsättningar under året. Som företrädande organ för stora delar av Lunds studenter, har Lus i uppdrag att informera om sin verksamhet inför medlemmarna. Detta har man inte genomfört helt under våren, hos mer än hälften av kommittéerna saknas protokoll eller dagordningar från möten.

– Det suger, det borde verkligen vara mer information som finns uppe. Det har inte varit lätt att få ordning på all information efter att sajten kraschades innan julen, vi har fått skriva om protokollen för hand från kopior av höstens möten, och är fortfarande inte klara, säger Eva Frisendahl, vice ordförande för Lus.

Mindre formalia i framtiden

Orsaken till den bristfälliga dokumentationen har enligt Eva Frisendahl varit bristande sekreterarvana. Men problemen har också kommit utifrån då Lus hemsida innan jul hackades av ”Boris Q” och en stor del information gick förlorad.

Nu har Lus börjat diskutera om de bör göra om formen för kommittéernas arbete. Tanken är att gå över till att ha mer diskussion och mindre formalia. Något som efterfrågas av de fristående kårerna hos juristerna, teknologerna och ekonomerna.

– Det kommer kanske göra mycket av arbetet lättare för de aktiva, och förhoppningsvis locka fler deltagare till forumen, säger Eva Frisendahl.

text: Jacob Hederos