Hallå där…

- in Nyheter
@Lundagård

…vicerektor Sven Strömqvist, som är huvudansvarig för forskningen vid Lunds universitet.

När får Lund Nobelpriset?

– Förutsättningarna har blivit bättre de senaste åren, till exempel genom bygget av Max IV och ESS. Jag tror att förutsättningarna för att vi ska få ett Nobelpris är mycket goda.

Vad tycker du om att Lunds universitet inte har något Nobelpris?

– Jag tycker inte att det är någon allvarlig plump i protokollet. Vi har varit väldigt nära ett par gånger. Flera personer som har fått Nobelpriset gjorde upptäckten i Lund, det senaste exemplet är Arvid Karlsson som fick priset år 2000.

Vad skulle ni i universitetsledningen kunna göra annorlunda?

– Vi kan inte erbjuda astronomiska löner i Lund, men vi kan skapa goda arbetsförhållanden. Vad är attraktivt för en toppforskare? Det är klart att det är kul med en riktigt bra lön, men den viktigaste faktorn är hur stora möjligheter man har att förverkliga sina forskningsdrömmar. Det som behövs för att göra detta är inte en hög lön i första hand utan riktigt duktiga medarbetare, bra forskningsinstrument, bra samarbetsrelationer och en väl fungerande miljö. Där gör vi mycket, men vi kan göra ännu mer.

Läs mer

Lund suktar fortfarande

”Lägg inte krokben för oss”

Fika för forskningen framåt

Text: Kajsa-Stina Kalin
Foto: Pressbild, Lunds universitet