Universitetet betalar kritiserad MR-professors flytt

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Sex månadslöner, omställningsbidrag och betald flytt. Det får professor Hans-Ingvar Roth av universitetet när han nu lämnar sin tjänst och återvänder till Stockholm.

Omkring 530 000 kronor. Så mycket kommer universitet att lägga ut i samband med att Hans-Ingvar Roth, universitetets första professor i mänskliga rättigheter, lämnar sin tjänst.

I den summan ingår bland annat sex månadslöner och omställningsbidrag, men också ersättning för flyttkostnader i samband med att Hans-Ingvar Roth lämnar Lund och återupptar sitt arbete vid Stockholms universitet.
– Det här är ett sätt att lösa den uppkomna situationen så att det blir bra både för honom och för oss, säger professor Lynn Åkesson, dekan för området för humaniora- och teologi.

”Viktigt att ge stöd”
De sex månadslönerna motiveras med att professor Roth ska slutföra den forskning som han påbörjat i Lund.
– Resterande stöd är för att omställningen ska gå smidigt. När någon säger upp sig innebär det en förlust för universitetet och det är viktigt att vi ger stöd så att allt fungerar bra för studenterna, lärarna och personen som slutar, säger Lynn Åkesson.
På vilket sätt får studenterna det bättre när en professor får flytten betald?
– Jag menade inte att detta direkt har med studenterna att göra. Den här åtgärden handlar om att få hans övergång att fungera. För studenterna har vi bland annat sett till att de har lärare som går in i stället för Hans-Ingvar Roth.

Specialavtal
Att pengar som skulle ha kunnat gå till utbildning i stället används för bohagsflytt hör inte till vanligheterna på universitetet. Det står heller ingenting om det i Roths anställningskontrakt. Villkoren dikteras i stället i ett separat avtal som träffats mellan Hans-Ingvar Roth och Lynn Åkesson.
– Vi har kommit överens om detta tillsammans, säger Lynn Åkesson.
Hur mycket är Hans-Ingvar Roths egna krav?
– Det var ingen som ställde krav. Vi hade en diskussion, säger Lynn Åkesson.

Tiger om orsaker
Professor Hans-Ingvar Roth kom på kollisionskurs med de tre lärare i mänskliga rättighetsstudier redan kort efter att han tillträtt sin tjänst i början av höstterminen. Det gick så långt att lärarna slutade undervisa, studenter lämnade institutionen och doktoranderna flaggade för att forskningen hotades.

I mars meddelade områdesledningen att professor Roth sagt upp sig. Han lämnar Lunds universitet den 30 juni. De ansvariga har uppgett att konflikten grundar sig i ”samarbetsproblem” men de har inte velat lämna några närmare detaljer om orsaken till turbulensen.

Läs mer

Kritiserad MR-professor avgår

Forskning hotas efter intern konflikt

Professorn: Vi har haft inkörningsproblem

”Vi kan inte tvinga bort någon”

Intern konflikt får studenter och lärare att sluta i protest

Text: Gustaf Eriksson