Novischlunch ska väcka engagemang

- in Novisch, Studentliv

För att visa upp AF-borgen och Akademiska föreningen bjöds det på lunch för alla nya studenter på onsdagen.

– Ett bra sätt att sprida information på, tycker internationella studenten Felizia Hanemann, som dock hade lite svårt att förstå eftersom allt var på svenska.

Stora salen i AF-borgen fylldes snabbt av studenter när Akademiska föreningen, AF, för första gången anordnade novischlunch. På menyn stod soppa och bröd från Tegnérs.

– I och med avskaffandet av det obligatoriet tycker jag att vi behöver visa upp AF för alla nya studenter. Det är många som aldrig hört talas om oss eller ens vet vad AF är, berättar verksamhetschefen Anders Wigren.

Svårt att nå ut

Anders Wigren menar också att AF har svårare att nå ut eftersom de inte driver samma typ av verksamhet som nationerna och kårerna, som ofta har direktkontakt med studenterna redan under de första föreläsningarna. För att engagera sig i AF måste studenterna själva uppsöka organisationen, enligt Anders Wigren.

– Jag hoppas att det här ska resultera i att fler engagerar sig så att vi kan visa upp fördelarna och allt det fina inom AF, säger han.

Kristin Olsman, kommunikationschef, berättar att de vill visa borgen, som ofta förknippas med sena fester och baler, under dagtid.

– Alla måste äta mat, så vi tyckte att det här var ett bra sätt att möta studenterna.

Enbart på svenska

För att göra reklam för novischlunchen har de använt sig av nationerna och kårerna eftersom de har mest kontakt med de nya studenterna. De har även spridit information på Facebook, och det var så Felizia Hanemann, internationell ekonomistudent, hittade dit.

– Det här är ett bra sätt att sprida information på, men eftersom allt är på svenska så förstår jag ingenting. Dessutom så verkar alla gå när de ätit färdigt, och då missar de ju informationen.

Förutom det att hon inte förstod vad som sades, så njöt hon av gratismaten och tyckte att spexarna, som visade upp ett nummer, var roliga.

Många gick tidigt

Anna, som inte vill uppge sitt efternamn, pluggar pedagogik och flyttade till Lund från Uppsala för en vecka sedan.

– Jag kom hit för att jag var intresserad av hur AF var upplagt och hur det fungerar här i Lund, och vilka skillnaderna är i jämförelse med Uppsala. Dessutom är ju gratis mat ett utmärkt sätt att få studenter att lyssna i mer än tre minuter.

Hon tyckte att novischlunchen var väldigt bra, men det kunde ha varit lite bättre planerat för att få folk att stanna kvar, och hon tyckte inte heller att man hörde vad de sa på scenen.

Novischlunchen kommer åter

AF:s verksamhetschef Anders Wigren håller med om att många gick tidigt.

– Det var synd, men jag misstänker att många var där för maten och inte informationen, eller kanske hade bråttom till en föreläsning, säger han.

Anders beklagar också att ingen engelskspråkig information fanns tillgänglig för de internationella studenterna.

– Vi hade inte räknat med att så många skulle dyka upp, och vi hade inte marknadsfört oss på engelska.

Han säger också att de definitivt kommer ordna novischlunch igen och till nästa gång kommer de försöka förbättra sig.

Är ni nöjda med resultatet?

– Absolut. Vi har till och med fått stoppa folk i dörren, säger Kristin Olsman med ett leende.