Wallström till Studentafton

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Universitetet har väntat i åratal på att få henne som styrelseordförande. I februari 2012 tar hon över klubban efter Allan Larsson. Men redan om två månader gästar Margot Wallström Studentafton.

Hon har varit kulturminister och socialminister i socialdemokratiska regeringar, EU-kommissionär och förste vice ordförande i EU-kommissionen. Nu är hon ansvarig för FN:s arbete mot sexuellt våld mot kvinnor i väpnade konflikter.

Styrelsen väntar in

Hennes internationella erfarenhet har gjort att hon länge varit universitetsstyrelsens favorit till att överta ordförandeklubban.

Egentligen skulle styrelsens nuvarande ordförande, Allan Larsson, ha lämnat sin post redan för två år sedan. Men universitetet vill ha Wallström, och eftersom hon inte kan tillträda förrän i februari nästa år bestämde sig Larsson för att bli kvar och vänta in henne.

Kommer till Lund i slutet av maj

Den 26 maj gästar Margot Wallström Studentafton för att tala om sina visioner för Lunds universitet och sitt arbete i FN.

I terminens tredje nummer av Lundagård, som landar i din brevlåda på lördag, kan du läsa en lång intervju med Margot Wallström. Där berättar hon bland annat om vikten av att universitetets arbete är långsiktigt hållbart.

– Det jag har med mig sedan förut är det här med hållbar utveckling. Även inom utbildningar behövs det perspektivet. Det är intressant hur man får ihop det ekonomiska med det hållbara och hur människan passar in där. Det måste också vara en internationell miljö som är stimulerande, säger hon i intervjun.