Lunds studentteater bjuder på Utrensning

- in Kultur & Nöje

Nu förvandlas konsertsalen i AF-borgen till en kolchos på den estniska landsbygden. Då får teaterpubliken uppleva ett melodrama som visualiserar en försummad historia om östra Europa.

Den sociala tilliten är ostadig, så därför blir den gamla damen Aliide misstänksam den morgonen då hon förnimmer ett okänt bylte som ligger utanför hennes hus.

Byltet visar sig vara en flicka vid namn Zara. Scenen återfinns i början av Studentteaterns uppsättning som handlar om mänsklig misstro, svartsjuka, despotism, kättja och försoning.

Repar i strumplästen

Laguppställningen bakom uppsättningen repeterar i strumplästen på det hårda kalkstensgolvet i källarsalen i AF-borgens källarsal.

Röstlägen och kroppsliga manér regleras för att uppnå en autentisk gestaltning. Repetitionen sker i ett skojfriskt samspel mellan skådespelarna, regissören Tom Rejström och regiassistenten Hanna Fridhed.

– Alla jobbar frivilligt, så det blir riktigt den där goodwill-känslan att fan nu gör vi det här tillsammans, säger Tom Rejström.

Intimt kammarspel

Scenen är bokstavligen deras andra hem. Här träffas de flera gånger i veckan för att fila på sin scenkonst, inför premiären på fredagen.

– Vi valde Utrensning då vi ville bjuda publiken på ett intimt kammarspel. Vi ville iscensätta en pjäs som stod i kontrast mot den surrealistiska pjäsen som vi bjöd på förra året, berättar regissören Tom Rejström.

Baserad på bok

Finsk-estniska Sofi Oksanen skrev Utrensning som en pjäs, och omarbetade därefter historien till en roman. Berättelsens fond är Estlands brutala 1900-tals historia, men pjäsens mittpunkt äger rum i en enkel stuga på en estländsk kolchos.

– Utrensning gav oss en möjlighet att visa upp konst från Finland. I Lund finns det många finlandssvenska utbytesstudenter, men det uppmärksammas inte så ofta, säger Tom Rejström.

”Genuin upplevelse för publiken”

I pjäsen varvas vardagliga hushållssysslor med dramatiska uppbrott. Aliides historiska oförrätt kommer i kapp henne i form av den prostituerade flickan Zara, som befinner sig på flykt från sina hallickar.

I det fördolda puttrar nämligen en förborgad familjehistoria.

– Det realistiska elementet i pjäsen ger oss en möjlighet att utveckla karaktärer, och sammanfoga kroppsspråk så att det blir en genuin upplevelse för publiken, säger Tom Rejström.

Läs mer om Utrensning senare på fredagseftermiddagen här på Lundagard.se