Höjda studieavgifter – Flykt från humaniora och konst

Höjningen av studieavgiften i Storbritannien ger kraftiga effekter. Ansökningarna till ämnen med låg lönesättning efter examen tappar rejält. Minskningen bland utbildningar som leder till välbetalda jobb efter examen är däremot marginell.

Antalet ansökningar inom ämnet masskommunikation har minskat med 40,6 procent jämfört med förra året. Även ämnet kreativ konst har tappat antalet ansökningar med 27,1 procent och ämnet handel och administration med 26,1 procent jämför med ifjol. Det visar den sammantagna statistiken inför  höststudierna 2012.

Utbildningar med högbetalda jobb, såsom läkemedel-, veterinär- eller tandvårdsutbildningar, har bara minskat med 0,8 procent. Traditionella ämnen som matematik, teknik och språk har inte heller drabbats så hårt.

Kritiken mot höjningen av studieavgifter är hård från studentkårer och lärare i Storbritannien, som menar att regeringens utbildningspolitik avskräcker personer från att söka högre utbildning. Anledningen är att studieavgiften kommer nästan tredubblas för de som börjar plugga i september, från £ 3,375 till £ 9,000, vilket motsvarar en höjning från cirka 36 500 kronor till cirka 97 500 kronor.

I Sverige infördes studieavgifter för icke-europeiska studenter i somras. Flera kritiker menar att studieavgifter för alla även kan komma att införas i Sverige.

– Om vi gör internationella jämförelser så har de länder som infört studieavgift för internationella studenter även så småningom också infört avgift för inhemska studenter. Detta är en långt ifrån önskvärd utveckling och regeringen kan räkna med kraftigt motstånd om förslaget skulle komma upp, säger Camilla Georgsson, ordförande för Sveriges Förenade Studenkårer.