Kalabalik kring high tech-pizza

- in Studentliv

Av uppståndelsen att döma hade man kunnat tro att partikelacceleratorn smygöppnat på Campus Helsingborg på torsdagen. Orsaken var dock en annan: I dag tog pizzamaskinen emot studenternas första beställningar.

– Har du sett? Det är en pizzamaskin!

– Oj!

Stämningen är förväntansfull när studenterna flockas till den röda automaten. En del tror inte sina ögon. Du drar ditt kort, gör din beställning och sen så sköter maskinen resten. Degen och tillbehören görs i ordning och sätts sedan på gräddning. Sedan har du pizzan i kartongen, redo att ätas. Hela processen tar två och en halv minut. Det finns fyra pizzor att välja på: tomat och ost, skinka, pepperoni och prosciutto.

Det är dock få studenter som är tillräckligt imponerade för att köpa en pizza.

– Man måste ju testa, men jag väntar till den 25:e då jag har mer pengar, säger Linda Nordin, som pluggar byggteknik på Campus Helsingborg.

Runt hörnet ligger ett kafé. De har inget med pizzamaskinen att göra, men är inte särskilt rädda för den nya konkurrenten.

– Inte ett dugg. Jag har testat den och jag tycker inte att den är speciellt god. Dessutom tar det två och en halv minut. Om man är flera som ska äta lunch så tar det lång tid. Studenterna har inte den tiden, säger Gitte Borg som har drivit kaféet i tolv år.

– Jag gör min egen pizza och den kostar 37 kronor. Då får man sallad också.

Den som inte är nöjd med automatpizzan kan inte räkna med någon hjälp från henne.

– Om de vill ha salt och peppar så får de betala för det. Jag har inte råd att ge bort det.

Gitte Borg menar ändå att den nya maskinen kan fylla en roll på campuset – de dagar hon inte har öppet.

– Den kan nog funka bra på helger och röda dagar.

Till slut är det en student som köper en pizza. Jonas Nordqvist pluggar till byggnadsingenjör och väljer en med prosciutto. Men omdömet är blandat.

– Helt okej. Lite smaklös tomatsås och lite för lite skinka. Annars var den bra, säger han.

Han vet inte om han kommer att köpa fler pizzor i automaten.

– Det är inte uteslutet, men jag tror inte det. Jag tar examen nu.