Stora internationella studentprotester

Ankdammen Lund och svensk utbildningspolitik i all ära, med Lundagårds internationella utkik kan du uppdateras om vad som hänt i andra delar av världen.

Flag_of_NorwayStudiemedlet halkar efter

Studiemedlet har ökat med 13,5 procent samtidigt som löneutvecklingen varit 38,6 procent för norrmännen de senaste tio åren, enligt norska tidningen E24. Den disponibla inkomstskillnaden är 25,1 procent vilket leder till att studenterna blir mer utsatta på bostadsmarknaden då även lägenhetspriserna ökar. 40 procent av de norska studenterna sade i en undersökning i fjol att de tvingas låna pengar av sina föräldrar för att klara utgifterna.

 

 

 

Flag_of_Iran.svgStudenter portade i Iran

De iranska studenter som protesterade mot den iranska regeringen år 2009 får inte fortsätta studera. Det slår Irans minister för vetenskap, forskning och teknik fast i ett uttalande till University World News. Han menar att skattemedel inte ska gå till individer som motarbetar regimen. Regimkritiker menar att det är ett försök att tysta all form av opposition på universiteten.

 

 

Flag_of_Canada.svgVåldsamma protester på första maj

Stora studentkravaller mellan vänsterorienterade grupper och polis utbröt under första maj i Quebec, Kanada. Det var i samband med en presskonferens arrangerad av högerorienterade ungdomsförbund som kravallerna startade, enligt The Star. I flera månader har studentprotesterna pågått med kravaller och krossade fönster som följd. Studenterna protesterar mot ökade studiekostnader.

 

 

Är du på utbytestermin eller har varit?

Tipsa Lundagård om vad som händer vid just ditt universitet på lundagard@lundagard.se.