Sommarkalendern 2012

- in Kultur

Lundagård går nu in i lågvarv med nyhetsflödet. Men innan dess så guidar vi dig som sliter med uppsatsen, doktorerandet eller tar en sommarkurs till konserter, pubhäng och andra sommaraktiviteter i Lund, Malmö och Helsingborg.

Juni

 • Onsdag 20 juniFransk-maliska Fatoumata Diawara spelar på Malmö sommarscen i Pildammsparken. Afrofunk, pop

  och visa kombineras med Wassoulu-traditionen i amfiteatern i Malmö hjärta. Sommarscenen på Pildammsparken pågår hela sommaren.

  Gå, cykla eller ta buss 3 till Augustenborg eller Stadion.

 •  24 – 28 juniJunior-SM i segling i Helsingborg. För dig som är intresserad eller bara vill se något nytt. Hoppa på tåget med sommarkortet, kolla på båtarna och på folket i Råå hamn. Ta en öl, njut av den friska luften och tävla själv i seglings- och fiskekunskap.
 • 25 juniSkånskt och Senegalesiskt när Sousou & Maher Sissoko intar Stadsparken i Lund tillsammans med DJ Lebato. Sommarlund kör hårt hela sommaren, kolla in programmet här.
 • 26 juni – 14 augustiLär känna Malmös parker på ett nytt sätt med Malmös orienteringsklubb. Ett alternativ till gymmet i friska luften. Varje tisdag är det orientering på en ny park. Sträckorna är på cirka 3 kilometer och du kan gå i din egen takt.
 • Lördag 30 juniDebaser i Malmö är det DJ:s som Sunshine Rabbits och Big Fox samt dansare på scen. Tänk dig Madonnas musikvideo ”So into the groove” och låt dig fyllas av bubblig glädje på dansgolvet.

  Närmaste busshållplatser är Spångatan eller Folkets park.

Juli

 • Söndag 1 juliSe EM-finalen i Malmö med polarna på Ribban beach events EM-tält med storbildsskärm. Heja på din favorit tills du blir hes med start kl 20.45. Det gäller att boka bord.

  Buss 3 till Tekniska museet eller buss 32 till Ribersborg.

 • Tisdag 3 juliIndierockarna The Shins är på Europaturné med slutsålda spelningar i London, Berlin och Stockholm. Konserten på KB i Malmö är sista chansen i sommar. Mjuka gitarrackord och mysiga röster för dig som längtat efter att se de live.

  Närmaste busshållplatsen är Spångatan.

 • Torsdag 5 juliMalmö på cykel. En guidad tur där du lär känna mer av din hemstad. Avgår från Hotell Savoy mittemot stationen kl 10.30. Turerna finnas att boka fram till 5 augusti. 
 • Fredag 6 juli.Juli är den solsäkraste månaden. Använd cykeln eller sommarkortet för att ta dig till badstränderna. Lomma beach ligger 7 kilometer från Lund. Cykelväg hela vägen eller ta buss 139 från Lunds järnvägsstation till Lomma busstation eller buss 133 från Malmö central till Lomma.

  Fler badtips Klicka här eller spana in faktarutan

 • Lördag 7 juliFår du inte nog av att vara utomhus med vill ta det lugnare dagen efter simturen? Ta en picknick på Botaniska trädgården i Lund. Läs Dostojevskij under ett skuggande träd och koppla av.
 • Torsdag 12 juli”Den inbillade sjuke” av Molière på Marvinsholms slott utanför Ystad kl 19. Något för dig som vill gå på en rejäl dejt eller vill roa dina föräldrar som är på besök.

  Ta tåget till Ystad station och därifrån buss 307 till Hunnestads by. Gå sista sträckan.

 • Fredag 13 juliRickard Wolff levererar klassiska cabaretsånger från Paris, Berlin och Broadway på Skillinge teater kl 20.00. Är du sugen på emotionell glamour så ta tåget till Simrishamns station och buss 577 därifrån till Skillinge busstation.
 • Söndag 15 juliVill du se heavy metal som konst och måleri? Besök Ystads konstmuseum som ställer ut verk av olika konstnärer. Öppet kl 12-16 på söndagar. Utställningen pågår under sommaren.
 • Tisdag 17 juliPeter Wahlbeck och Ann Westin får dig att skratta på Ribergsborgs kallbadhus Stand-up.

  Cykla eller ta buss 3 till Tekniska museet eller buss 32 till Ribersborg.

 • Onsdag 18 juliSkissernas museum i Lund har öppet hela sommaren och visar utställningen ”Clouds/moln”. Perfekt en regnig eller en lagom lat dag.
 • Lördag 21 juliRundgångs sommarfest på Debaser i Malmö. Skivbutiken Rundgång på Möllan servar den musikintresserade med vinyl och cd-skivor med stilar som rör sig mellan indie, electro, hårdrock och hiphop. Sommarfesten bjuden på banden Dalaplan, Albin, PAL och Won med flera.

  Närmaste busshållplatser är Spångatan eller Folkets park.

 • Söndag 22 juliGrand Hotel i Lund är inte bara boendet för stadens hedersdoktorer vid speciella ceremonier. Hotellet för de flesta i stan är räkmacka, dyra drinkar (testa Cheek to cheek) och whiskeyköttbullar. Denna söndagseftermiddag slår Grand till på en plånboksvänlig sommarkonsert. En trio svenska musiker Kleiman, Klöfver och Andersson från London spelar musik av Händel, De Falla, Paganini och Benny Andersson kl 14.00.
 • Torsdag 26 juliHelsingborgsfestivalen i dagarna tre. Ät god mat, lyssna på musik och häng med polarna.
 • Lördag 28 juliMalmö-ikonen Nisse Hellberg lirar rock på Sankt Gertrud i Malmö kl 20.00. Kom tidigt för det lär bli fullpackat med sommarglada rock’n’roll-rävar- och hipsters.

  Gångavstånd från Malmö central eller ta buss 3 eller 4 till Caroli.

Augusti

 • Onsdag 1 augustiFörsta dagen på Sommar-OS i London. Häcka på Ribban beach event i Malmö som visar OS på storbildsskärm.

  Buss 3 till Tekniska museet eller buss 32 till Ribersborg.

 • Fredag 3 augustiMalmö city horse pågår från den 3 till den 12 augusti. Gör en picknick, samla dina kompisar och följ EM i fälttävlan för unga ryttare på Ribban i Malmö. På plats finns även hoppning för råttor, kaniner och hundar. Cykla, rid eller ta buss 3 till Tekniska museet eller buss 32 till Ribersborg. 
 • Tisdag 7 augustiLilla filmfestivalen i Båstad 7-12 augusti. Lilla filmfestivalen har vuxit sig allt större. Fortfarande visas alla 32 filmer på en enda biograf. Årets tema är ”På spaning efter Eros”. Här finns regissörer och skådespelare på plats. Om du inte gillar tennisveckorna är det filmfestivalen du ska gå på i Båstad.
 • Lördag 11 augustiKent på Pildammsparken kl 19.00 Sveriges rockband Kent är Malmös darling denna lördagskväll. Kom, ta en öl och bli lite lätt sentimental. De spelar även låtar från nya albumet ”Jag är inte rädd för mörkret”.

  Gå, cykla eller ta buss 3 till Augustenborg eller Stadion.

 • Fredag 17 augusti – söndag 19 augustiGillar du action? Spana in världseliten som gör upp om titeln och världscupspoängen i skateboard. Plats: Stapelbäddsparken i Västra hamnen, Malmö. Gångavstånd från Malmö central.
 • Men det du helst av allt inte ska missa är Malmöfestivalen som invigs Fredagen den 17:e. Tryck i dig kräftor, åk några karuseller, lyssna på några bra konserter och vråla ”Mera, mera mera” för festivalen pågår en hel vecka.