Orminvasion på kinesiskt campus

- in Internationellt, Studentliv

Dussintals ormar lyckades ta sig in på kinesiskt campus, kan rektorn på ett turkiskt universitet slingra sig ur korruptionsskandal lika lätt?

Årets första utblick bjuder på högt och lågt.

Julian Assange omtvistad talare hos Oxfords debattklubb

Upprörda studenter vid Oxford university protesterar mot att Wikileaksgrundaren Julian Assange har bjudits in för att tala hos universitetets anrika debattklubb. Oxford union, som den 189 år gamla debattklubben heter, har bjudit in Assange för att tala vid en tillställning där så kallade ”Whistleblowers” hyllas. Eftersom Assange befinner sig på Ecuadors ambassad i London, som han inte kan lämna utan risk att omhändertas av brittisk polis, är det tänkt att han ska hålla sitt föredrag via videolänk från ambassaden, skriver The Guardian.

 

Orminvasion på Kinesiskt universitet

Studenterna på universitet i Guangzhou i södra Kina fick sig en rejäl chock när dussintals ormar tog sig in på campus.

”På väg till biblioteket såg jag en grön orm, omkring 50 cm lång, ligga på vägen och sola sig,” skriver en student på den kinesiska versionen av Twitter.

Zhang Liang, från South China Institute of Endangered Animals, identifierad ormen som en icke-giftig art som är vanlig i regionen.

– Den här sortens orm är lugn, tycker om sol och skadar inte människor, säger Zhang Liang, till CNN.

Djurskyddsmyndigheterna fångade in minst 40 ormar och myndigheterna utreder om det kan röra sig om ett medvetet tilltag.

 

Bank betalade för korrumperad rektors nya Audi

Det turkiska hackernätverket RedHack har läckt över 60 000 dokument i sin senaste attack mot Council of Higher Education of Turkey. Läckan avslöjar hundratals dokumenterade fall av korruption. Ett av de mest slående exemplen är en utredning angående rektorn på ett universitet och den bank som universitet använder för att ta emot avgifter från studenter. Banken har där skjutit till pengar under bordet för rektorns nya Audi, inklusive försäkringar till bilen, enligt Hurriyet Daily News.